Dr. Nadina Müller

Dr. Nadina Müller
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Technologie
Einsiedlerstrasse 34
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Leitungsfunktion
Leitung Forschungsgruppe Lebensmittel-Technologie
Tätigkeit an der ZHAW als
Leiterin Forschungsgruppe Lebensmittel-Technologie
Dozentin Lebensmittelverfahrenstechnik
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Lebensmittelverfahrenstechnik, Lebensmitteltechnologie, Struktur-Produkt-Eigenschaftsbeziehungen
Aus- und Fortbildung
Micro MBA 2014
Dr. sc. ETH Zürich, 2007
Dipl. Lm-Ing. ETH Zürich, 2003
Beruflicher Werdegang
Nutrition Programme Manager, Bühler AG (2014 – 2018)
Spezialistin Food Structure Design, Bühler AG (2011 – 2014)
Projektleiterin Food Processing, Bühler AG (2008 – 2011)
Projektleiterin Nutrition Solutions, Bühler AG (2007 – 2008)
Forschungspraktikum, Givaudan AG (2000)
Projekte
- Aufbau eines Industrie-Konsortiums zur Umsetzung der Projektidee "Reduktion von Lebensmittelverlusten in der verarbeitenden LM-Industrie" / Teammitglied / Projekt laufend
- ProVor – Prototyp Vorteiganalage / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
Publikationen
-
Müller, Claudia; Müller, Nadina,
2018.
Kakaopulpe - Rohmaterial mit Potential.
Transfer.
2018(2),
S. 5.
Next Generation Texturised Vegetable Proteins
C. Brugger, J.-P. Dellemann, C. Petry, N. Müller, M. Laporte, E.J. Windhab
Food Technologie, 1, 10 – 12, 2017.
Gute Alternativen zu Soja - die nächste Generation der texturierten Pflanzenproteine
Lebensmitteltechnik, 4, 36 - 38, 2017.
Inactivation of microorganisms on granular materials: Reduction of Bacillus amyloliquefaciens endospores on wheat grains in a low pressure plasma circulating fluidized bed reactor
D. Butscher, T. Schlup, C. Roth, N. Müller-Fischer, C. Gantenbein-Demarchi, P. Rudolf von Rohr
Journal of Food Engineering, 159, 48 – 56, 2015.
Fortification of Rice – Technologies and Nutrients
G. Steiger, N. Müller-Fischer, H. Cori, B. Conde-Petit
Ann. N.Y. Acad. Sci., WHO Special Issue, 29-39, 2014.
Nutrient-focused rice processing
N. Müller-Fischer
Book chapter in: Agricultural sustainability: Progress and Prospects in Crop Research Elsevier, 2013.
Tayloring the structure of starch based food matrices through processing
N. Müller-Fischer, B. Conde-Petit
Proceedings of ISFRS 2009, ETH Zürich, 2009.
Single bubble deformation and breakup in simple shear flow
N. Müller-Fischer, P. Tobler, M. Dressler, P. Fischer, E.J. Windhab
Experiments in Fluids, 45, 917-926, 2008.
Dynamically Enhanced Membrane Foaming
Nadina Müller
PhD Thesis ETH Zürich,ISBN 3-905609-32-0, 2007
Dynamically enhanced membrane foaming
N. Müller-Fischer, H. Bleuler, E.J. Windhab
Chemical Engineering Science, 62, 4409-4419, 2007.
Impact of static pressure and volumetric energy input on the microstructure of food foam whipped in a rotor-stator device
N. Müller-Fischer, D. Suppiger, E.J.Windhab
Journal of Food Engineering, 80, 306-316, 2007.
Emulsion systems with tailored drop size and morphology by dispersive and distributive mixing
E.J.Windhab, V. Eisner, N. Müller-Fischer
Proceedings of 12th European conference on mixing, Bologna, Italy, 2006.
Influence of process parameters on microstructure of food foam whipped in a rotor-stator device within a wide static pressure range
N. Müller-Fischer & E.J. Windhab
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 263, 353 – 362, 2005.
Patente
Novel rice milling I 2011
J.P. Mishra, V. Palanivel, L. Schefer, M. Brockfeld, N. Müller-Fischer
PCT/GB2010001809 / Buhler Sortex Limited
Cylindrical membrane apparatus for forming foam and associated process I 2010
E.J. Windhab, N. Müller-Fischer, K.U. Tapfer
EP2’043’769 B1 / Nestec S.A.
Stable foam and process for its manufacture I 2008
E.J. Windhab, N. Dürr-Auster, N. Müller-Fischer, K.U. Tapfer
WO 2008/009616 A2 / Nestec S.A.