Dr. Mathias Kinner

Dr. Mathias Kinner
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Technologie
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Tätigkeit an der ZHAW
Projektleiter Lebensmitteltechnologie
www.zhaw.ch/de/lsfm/institute-zentren/ilgi/technologie/
Lehrtätigkeit in der Weiterbildung
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Strukturaufklärung
Ohmic Heating
Prozessentwicklung Backwaren
Aus- und Fortbildung
2011 Dr.nat.techn. - Doktor der Bodenkultur; Universität für Bodenkultur, Wien
2006 Dipl.-Ing. Lebensmittel- und Biotechnologie; Universität für Bodenkultur, Wien
Mitglied in Netzwerken
- International Association of Cereal Science and Technology - ICC-Schweiz (Präsident)
- Verein österreichischer Lebensmittel- und Biotechnologen
Projekte
- PE(K)O Sustain – Physikalisch modifizierte Öle als nachhaltige Alternative zu tropischen Fetten für die Back- und Süsswarenindustrie / Co-ProjektleiterIn / Projekt laufend
- PiFoBake: Mechanisch und thermisch hochstabile partikelstabilisierte Schäume für die Anwendung in glutenfreien Backwaren / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Strategien zur Reduktion von Mykotoxinen in Getreidenebenproduktströmen / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Softscope / Stellv. ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- InnoBUN - Entwicklung und Applikation eines multifunktionellen Sauerteigs in Buns / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Zuckerreduktion in Frühstückscerealien: Technologische Machbarkeit und sensorische Wahrnehmung / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Beratung Applikation Vakuumkühlung / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- ProVor – Prototyp Vorteiganalage / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Frühstückscerealien aus extrudierten, fermentierten Müllereinebenprodukten / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Der Glasübergang in der Kruste von Brot / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Impact of yeast on bread flavour / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Multifunctional bakery bioingredients / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
Publikationen
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Stäheli, Luca; Schwab, Lisa; Kinner, Mathias; Müller, Nadina,
2023.
Design and functionality of a prototype for cold needle perforation of wheat.
Applied Sciences.
13(10), S. 6266.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/app13106266
-
Stäheli, Luca; Kinner, Mathias; Müller, Nadina,
2022.
Effectiveness of perforation methods for wheat kernels.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2022(3), S. 4-15.
-
Kinner, Mathias; Rüegg, Ramona; Weber, Claudia A.; Buchli, Jürg; Durrer, Ludwig; Müller, Nadina,
2021.
Impact of selected baking and vacuum cooling parameters on the quality of toast bread.
Journal of Food Science and Technology.
58(12), S. 4578-4586.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04945-x
-
Schmid, Tamara; Baumer, Beatrice; Rüegg, Ramona; Näf, Patrick; Kinner, Mathias; Müller, Nadina,
2020.
International Journal of Food Science & Technology.
55(8), S. 2990-2999.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1111/ijfs.14564
-
Müller, Denise; Stöppelmann, Felix; Kinner, Mathias; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2020.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2020(1), S. 4-11.
-
Bender, Denisse; Gratz, Maximilian; Vogt, Silvan; Fauster, Thomas; Wicki, Beata; Pichler, Stefanie; Kinner, Mathias; Jäger, Henry; Schoenlechner, Regine,
2019.
Ohmic heating - a novel approach for gluten-free bread baking.
Food and Bioprocess Technology.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s11947-019-02324-9
-
Zhao, Cindy J.; Kinner, Mathias; Wismer, Wendy; Gänzle, Michael G.,
2015.
Cereal Chemistry.
92(2), S. 224-230.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1094/CCHEM-07-14-0149-R
-
Müller, Denise; Schipali, Stefanie; Näf, Patrick; Kinner, Mathias; Miescher Schwenninger, Susanne; Schönlechner, Regine,
2022.
Potential of a techno-functional sourdough and its application in sugar-reduced soft buns [Paper].
In:
VIII International Symposium on Sourdough, Bolzano, Italy, 14-17 June 2022.
MDPI.
S. 42.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/fermentation8020042
-
Buchli, Jürg; Aus der Au, Philipp; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2016.
Energieeffizienz des Brotbackprozesses.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2016(1), S. 4-11.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.23789/1869-2303
-
Buchli, Jürg; Aus der Au, Philipp; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2016.
Energieeffizienz des Brotbackprozesses : Teil 2.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2016(2), S. 75-82.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.23789/1869-2303
-
Mischler, Sandra; Kinner, Mathias; Wolter, Anika; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2015.
Screening for β-D-glucan producing lactic acid bacteria isolated from environmental sources [Poster].
In:
VIth Sourdough and Cereal Fermentation Symposium, Nantes, France, 30 September - 2 October 2015.
-
Cezanne, Marie-Louise; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2015.
.
In:
Keil, Hildegard, Hrsg.,
Bäckereitechnologie: Forschung und Innovationen.
Hamburg:
f2m foodmultimedia.
S. 90-97.
-
Rüegg, Nadine; Kinner, Mathias; Kündig, René; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2014.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2014(2), S. 66-75.
-
Rüegg, Nadine; Yildirim, Selçuk; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2014.
Backtechnik Europe.
2014(4), S. 30-35.
-
Kinner, Mathias; Popp, Martin; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2014.
.
In:
Keil, Hildegard, Hrsg.,
baking+biscuit international : innovations.
Hamburg:
f2m multimedia.
S. 102-105.
-
Sych, Janice Marie; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Miescher Schwenninger, Susanne; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2013.
Guiding the development of multi-functional ingredients for bakery products : an overview [Poster].
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Nachhaltigkeit und Energie in der Lebensmittelkette, Wädenswil, 14. November 2013.
-
Flury, Christine; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk; Kleinert, Michael; Schönlechner, Regine,
2013.
Optimisation of gluten-free pasta – improvement of the nutritional quality [Poster].
In:
3rd International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages (GF13), Vienna, Austria, 12-14 June 2013.
-
Kündig, Rene; Renke, Nadine; Wahrenberger, Priska; Kleinert, Michael; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk,
2013.
Use of an oxygen scavenger to prolong the shelf life of part baked bread [Poster].
In:
26th IAPRI Symposium on Packaging, Espoo, Finland, 10-13 June 2013.
-
André, Amandine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Mischler, Sandra; Hecht, Katrin; Stäheli, Luca; Rüegg, Ramona; Kinner, Mathias; Buller, Rebecca; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne; Müller, Nadina,
2022.
Mycotoxins reduction strategies to reintroduce grain side product streams into the food value chain.
In:
20th ICC Conference, Vienna, Austria, 5-7 July 2022.
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Renke, Nadine; Kündig, Rene; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2013.
«Bake & pack» - Backwarenverpackungen unter der Lupe.
In:
easyFairs Verpackung Schweiz 2013, Zürich, 17.-18. April 2013.
-
Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Grattepanche, Franck; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Lacroix, Christiophe,
2013.
In:
IUNS International Congress of Nutrition (ICN) 2013, Granada, Spain, 15-20 September 2013.
-
Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Renke, Nadine; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2013.
In:
Tagung für Arbeitsgemeinschaft für Getreideforschung (AGF), Bingen, Deutschland, 2013.
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Sych, Janice Marie; Grattepanche, Franck; Miescher Schwenninger, Susanne; Kinner, Mathias; Lacroix, Kleinert,
2012.
Neuartige multifunktionale Inhaltsstoffe um Backwaren mit Folat und Vitamin B12 anzureichern.
In:
49. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, München, Deutschland, 14.-16. März 2012.
Publikationen vor Tätigkeit an der ZHAW
Originalbeiträge in Fachzeitschriften
Kinner, M.; Nitschko, S.; Sommeregger, J.; Petrasch, A.; Linsberger-Martin, G.; Grausgruber, H.; Berghofer, E.; Siebenhandl-Ehn, S. (2011): Naked barley-Optimized recipe for pure barley bread with sufficient beta-glucan according to the EFSA health claims. J Cereal Science. 2011; 53(2), 225-230.
Krapfenbauer, G.; Kinner, M.; Gössinger, M.; Schönlechner, R.; Berghofer, E. (2006): Effect of Thermal Treatment on the Quality of Cloudy Apple Juice. J. Agric. Food Chem., 54, (15), 5453-5460.
Krapfenbauer, G.; Kinner, M.; Sämann, H.; Gössinger, M. (2006): Einfluss der thermischen Stabilisierung naturtrüber Säfte auf qualitative und sensorische Parameter. Klosterneuburger Nachrichten, 56: 235-250; ISSN 0007 5922.
Originalbeiträge in Sammelbänden
Linsberger-Martin, G.; Petrasch, A.; Kinner, M.; Siebenhandl-Ehn, S.; Schoen-lechner, R.; Berghofer, E. (2009): Past, Present and Future of Buckwheat Foods. In: J.R.N. Taylor and R.L. Cracknell, ICC Book of Ethnic Cereal-based Foods and Beverages Across the Continents, 106-131; University of Pretoria, Pretoria, South Africa; ISBN 978-1-86854-739-5.
Publizierte Beiträge für wissenschaftliche Veranstaltungen
Kinner, M.; Siebenhandel-Ehn, S.; Grausgruber, H.; Kronawetter, G.; Pérez Berrocal, L; Gollinger, T.; Wurbs, P:; Prückler, M.; Berghofer E. (2010): Naked barley – Opportunities for food with more than taste. In: Cereal Foods World Supplement, 55, A55, USA.
Kinner, M.; Siebenhandl-Ehn, S.: Grausgruber, H.; Huber, K.; Nitschko, S.; Prückler, M.; Poppenitsch, M.; Berghofer, E. (2009): Naked Barley – A rediscovered source for functional foods!. Cereal Foods World, 54 (4), A22; ISBN 978-1-891127-69-4, ISSN 0146-6283, USA.
Grausgruber, H.; Siebenhandl S.; Firdissa, E.; Kinner, M.; Leopold, L.; Negash, G.; Berghofer, E. (2009): Use of genetic resources for the development of functional food: A case study of cereals. In: Meglic V., Bastar M.T. (Eds.), Book of Abstracts, 90, Agricultural Institute of Slovenia, Ljubljana; ISBN: 978-961-6505-40-6, Kroatien.
Kinner, M.; Huber, K.; Grausgruber, H.; Siebenhandl-Ehn, S.; Berghofer, E. (2009): Nacktgerste - vom Korn zum Mehl und dann?. In: Gesellschaft Deutscher Lebensmitteltechnologen, GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie 2009, Themenkreis 8, Deutschland.
Leidinger C., P. Kudweis, M. Cichna-Markl, M. Kinner, A. Petrasch (2008): Einfluss des Röstens auf die Nachweisbarkeit von Sesam, Haselnuss und Mandel mittels Real-Time PCR In: Univ. Prof. Dr. Friedrich Bauer, o. Univ. Prof. Werner Pfannhauser Hrsg., Pflanzliche Lebensmittel - Wein, Obst, Gemüse - Qualität und Sicherheit, 261 - 265, Österreichische Lebensmittelchemikertage, 28.-30.05. 2008, Eisenstadt, Österreich, ISBN: 978-3-900554-637.
Siebenhandl-Ehn, S.; Grausgruber, H.; Schuhmacher, R.; Eticha, F.; Leopold, L.; Kinner, M.; Berghofer E. (2008): Yellow Pigments in wheat species: determination and influence of processing, Annals of Nutrition & Metabolism: New Aspects in Quality and Biofunctionality of Foods, 52, 132.
Kinner M., G. Krapfenbauer, M. Gössinger, E. Berghofer (2007): Optimal stabilisation of natural cloudy apple juice by inactivating polyphenoloxidase and pectinmethylesterase. In: Eds. BOKU, COST Action 928, Control and exploitation of enzymes for added-value products, COST Action 928 - Control and exploitation of enzymes for added-value products, 26.-28.9.2007, Wien, Österreich.
Kinner M.; G. Krapfenbauer; M. Gössinger (2005): Optimale Stabilisierung von naturtrüben Apfelsäften. In: Tagungsband der Arbeitsgemeinschaft für Lebensmittel- Veterinär- und Agrarwesen (Hrsg), ALVA-Jahrestagung 2005 "Jubiläum-60.Jahrestagung", 23.-25. Mai 2005, Linz, Österreich, 28-29; ISSN 1606-612X.
Nichtpublizierte Beiträge
Leidinger, C.; Kudweis, P.; Cichna-Markl, M.; Kinner, M.; Petrasch, A. (2008): Einfluss des Röstens auf die Nachweisbarkeit von Sesam, Haselnuss und Mandel mittels Real-Time PCR. Österreichische Lebensmittelchemikertage, 28.-30.05.2008, Eisenstadt, Österreich.
Siebenhandl-Ehn S.; Grausgruber, H.; Schuhmacher, R.; Eticha, F.; Leopold, L.; Kinner, M.; Berghofer, E. (2008): Yellow Pigments in wheat species: determination and influence of processing. First Symposium of the Vienna Research Platform of Nutrition and Food Sciences (VRPNFS), 25. April 2008, Wien, Österreich.
Kinner, M.; Krapfenbauer, G.; Gössinger, M.; Berghofer, E. (2007): Optimal stabilisation of natural cloudy apple juice by inactivating polyphenoloxidase and pectinmethylesterase. COST Action 928 - Control and exploitation of enzymes for added-value products, 26.-28.9.2007, Wien, Österreich.
Brunner A., Kolarich, D.; Paschinger, K.; Schuster, D.; Drexler, J.; Kinner, M.; Wilson, I.B.H. (2005): Characterisation of the first step in glycosaminoglycan biosynthesis: peptide O-xylosyltransferases from fly, worm and man. Life Sciences 2005, 26.-28. Sept. 2005, Wien, Österreich.
Forschungsberichte und Expertengutachten
Kastner, R.; Berghofer, E.; Drausinger, J.; Zweytick, G.; Kinner, M.; Linsberger, G. (2007): "agroINNOcessing" Innovationspotentiale der Primärproduktion und Lebensmittelverarbeitung in Österreich; Bundesministerium für Land- und Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft (BMLFUW), 86.
Grausgruber, H.; Firdissa E. B.; Kinner, M.; (2008): Schwarze Nacktgerste - Ein neuer Rohstoff für funktionelle Lebensmittel; Hochschuljubiläumsstiftung der Stadt Wien, 25 Forschungsbericht.