Dr. Janice Marie Sych

Dr. Janice Marie Sych
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Technologie
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Tätigkeit an der ZHAW
Lehre, Forschung und Entwicklung
Institut für Lebensmittel-und Getränkeinnovation
Fachgruppe Ernährung und Consumer Science
www.zhaw.ch/ilgi/technologie/
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Functional Foods and other health-promoting strategies
Nutrition and health claims
Nutrition during the lifestages; Different dietary forms
Research planning, coordination
Nutritional effects of food processing / formulation
Aus- und Fortbildung
Ph.D. Food Science and Technology
Département de sciences et technologie des aliments
Université Laval, Québec
CAS Didaktik, PH Zürich (until fall 2014)
Beruflicher Werdegang
Since Nov 2007 Lecturer and Research Associate (Dozentin since 2012), Ernährung, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, ZHAW
External lectures:
Since Sept 2013: Lecturer in MAS Nutrition and Health; Nutritional Aspects of Food Composition and Processing, Department of Health Sciences and Technology, ETHZ.
Since Oct 2010:Invited lecturer in MAS Nutrition and Health, Exercise and Health Sciences, University of Basel.
Since Apr 2005: Invited lecturer in Food Biotechnology Group, Department of Health Sciences and Technology, ETHZ.
2000 Guest Professor in Nutrition; Lausanne Hotel School, Switzerland
ZHAW Project Leads:
MF Bake, Multifunctional bakery bioingredients (10276.1 PFLS-LS , 2009-2013)
ARONIA DEVELOP, Development of a research strategy to promote applications of Swiss-grown Aronia berries.
Development of health-promoting breads for Seniors
Mitglied in Netzwerken
Projekte
- Baukasten Online-Didaktik / Teammitglied / Projekt laufend
- Development of a web-based food frequency questionnaire / ProjektleiterIn / Projekt laufend
- Auswertungen zum Konsum alkoholischer Getränke in der Schweiz auf Basis der Verzehrsstudie menuCH / Co-ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Was isst die Schweiz? / Co-ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Sustainable and healthy diets: Trade-offs and synergies / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Multifunctional bakery bioingredients / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
Publikationen
-
Suter, Flurina; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Rohrmann, Sabine; Braun, Julia; et al.,
2022.
Alcohol consumption : context and association with mortality in Switzerland.
European Journal of Nutrition.
62(3), S. 1331-1344.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s00394-022-03073-w
-
Bae, Dasom; Wróbel, Anna; Kaelin, Ivo; Pestoni, Giulia; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie,
2022.
Nutrients.
14(12), S. 2494.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu14122494
-
Tschanz, Linda; Kaelin, Ivo; Wróbel, Anna; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie,
2022.
Public Health Nutrition.
25(11), S. 3096-3106.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1017/S136898002200101X
-
Karavasiloglou, Nena; Pestoni, Giulia; Dehler, Anna; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2022.
Public Health Nutrition.
25(9), S. 2395-2402.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1017/S1368980022000647
-
Pestoni, Giulia; Karavasiloglou, Nena; Braun, Julia; Krieger, Jean-Philippe; Sych, Janice Marie; Bopp, Matthias; Faeh, David; Gruebner, Oliver; Rohrmann, Sabine,
2021.
British Journal of Nutrition.
S. 1-13.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1017/S0007114521001525
-
Herter-Aeberli, Isabelle; Wehrli, Nina; Bärlocher, Kurt; Andersson, Maria; Sych, Janice Marie,
2020.
Nutrients.
12(12), S. 3729.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu12123729
-
Inanir, Dilara; Kaelin, Ivo; Pestoni, Giulia; Faeh, David; Müller, Nadina; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie,
2020.
European Journal of Nutrition.
10(8).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s00394-020-02399-7
-
Steinbach, Lydia; Rohrmann, Sabine; Kaelin, Ivo; Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Herter-Aeberli, Isabel; Faeh, David; Sych, Janice Marie,
2020.
Public Health Nutrition.
24(13), S. 4156-4165.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1017/S1368980020003079
-
Sousa, Angelica; Sych, Janice Marie; Rohrmann, Sabine; Faeh, David,
2020.
Nutrients.
12(7), S. 1976.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu12071976
-
Tinzl-Malang, Saskia Katharina; Grattepanche, Franck; Rast, Peter; Fischer, Peter; Sych, Janice Marie; Lacroix, Christophe,
2020.
LWT - Food Science and Technology.
127, S. 109375.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109375
-
Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2019.
Nutrients.
11(1), S. 126.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu11010126
-
Sych, Janice; Kaelin, Ivo; Gerlach, Fabienne; Wróbel, Anna; Le, Thu; FitzGerald, Rex; Pestoni, Giulia; Faeh, David; Krieger, Jean-Philippe; Rohrmann, Sabine,
2019.
Nutrients.
11(11), S. 2556.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu11112556
-
Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Cabaset, Sophie; Brombach, Christine; Sych, Janice Marie; Schader, Christian; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2018.
Nutrients.
11(1), S. 62.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nu11010062
-
Tinzl-Malang, S.; Grattepanche, F.; Rast, P.; Sych, Janice Marie; Lacroix, C.,
2018.
Journal of Cereal Science.
-
Tinzl-Malang, Saskia Katharina; Rast, Peter; Grattepanche, Franck; Sych, Janice Marie; Lacroix, Christophe,
2015.
International Journal of Food Microbiology.
214, S. 91-101.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.07.025
-
Sych, Janice Marie; Lacroix, Christophe; Stevens, Marc J.A.,
2016.
Vitamin B12 : physiology, production and application
.
In:
Industrial biotechnology of vitamins, biopigments, and antioxidants.
Weinheim:
Wiley.
S. 129-159.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/9783527681754.ch6
-
Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine,
2018.
In:
Swiss Public Health Conference 2018, Neuchâtel, 7-8 November 2018.
-
Sych, Janice Marie; Levy, Clemens; Stadler, Marina,
2015.
In:
12th European Nutrition Conference FENS, Berlin, 20-23 October 2015.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1159/000440895
-
Sych, Janice Marie; Baumer, Beatrice; Steinemann, Nina; Küttel-Wuillemin, Martina; Bärlocher, Kurt; Brombach, Christine,
2015.
In:
12th European Nutrition Conference FENS, Berlin, 20-23 October 2015.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1159/000440895
-
Ebker, Jona; Sych, Janice Marie; Müller, Claudia,
2014.
Der Menü-Nachhaltigkeits-Index : ein Akzeptanztest [Poster].
In:
51. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Paderborn, Deutschland, 12.-14. März 2014.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
-
Sych, Janice Marie; Brombach, Christine; Müller, Claudia; Fotouhinia, Maryam,
2013.
Calorie labeling of menus : a feasibility study in a university cafeteria [Poster].
In:
20th International Congress of Nutrition (ICN 2013), Granada, Spain, 15-20 September 2013.
-
Sych, Janice Marie; Popp, Stephan; Bongartz, Annette; Mathias, Mathias; Grattepanche, Franck,
2012.
The important role of sensory evaluation in the development of novel multifunctional ingredients [Poster].
In:
5th European Conference on Sensory and Consumer Research, Bern, Switzerland, 9-12 September 2012.
-
Brombach, Christine; Böttcher, Normen; Good, Stephanie; Meier, Sibylle; Müller, Claudia; Steinemann, Nina; Sych, Janice Marie; Baumer, Beatrice,
2010.
Development of an online food frequency questionnaire for Switzerland [Poster].
In:
47. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Jena, Deutschland, 11.-12. März 2010.
-
Tschanz, Linda; Kaelin, Ivo; Wróbel, Anna; Pestoni, Guilia; Rohrmann, Sabine; Herter-Aeberli, Isabelle; Sych, Janice Marie,
2021.
In:
58. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, online, 17.-19. Februar 2021.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-23891
-
Rohrmann, Sabine; Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Faeh, David; Sych, Janice Marie; Chatelan, Angeline; Bochud, Murielle,
2020.
menuCH - wie ernährt sich die Schweiz.
Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin.
2020(1).
-
Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine,
2018.
Bulletin nutritionnel suisse.
2019, S. 24-40.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.24444/blv-2018-0211
-
Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie; Schneider, K.; Lang, N.; Stolze, M.; Kopainsky, B.; Müller, A.; Frischknecht, R.; Stucki, M.; Schader, C.,
2017.
Sustainable and healthy diets : trade-offs and synergies [Poster].
In:
16. Dreiländertagung der DGEM, AKE und GESKES, Zürich, 29. Juni - 2. Juli 2017.
-
Baumer, Beatrice; Brombach, Christine; Knöbel, Henriette; Lipp, Beatrice; Sych, Janice Marie,
2015.
Kriterien zur Beurteilung für das an Kinder gerichtete Lebensmittelmarketing : Endbericht.
Wädenswil:
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
-
Sych, Janice Marie; Clauss, Anne Sophie; Bongartz, Annette; Brombach, Christine,
2014.
Estimation of critical vitamins in seniors by food frequency questionnaire and lifestyle [Poster].
In:
9th International Congress Taste-Nutrition-Health, Dijon, France, 3-4 April 2014.
-
Sych, Janice Marie; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Miescher Schwenninger, Susanne; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2013.
Guiding the development of multi-functional ingredients for bakery products : an overview [Poster].
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Nachhaltigkeit und Energie in der Lebensmittelkette, Wädenswil, 14. November 2013.
-
Sych, Janice Marie; Hühn, Tilo; Brombach, Christine; Good, Stephanie; Brunner, Urs,
2012.
In:
X International Symposium on Vaccinium and Other Superfruits, Maastricht, Netherlands, 17-22 June 2012.
-
Sych, Janice Marie,
2011.
Targetting multifunctional bakery products : an update.
TRANSFER.
2011(3), S. 5.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-2780
-
Inanir, Dilara; Kaelin, Ivo; Müller, Claudia; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie,
2019.
In:
Lebensjahre in Gesundheit – was leistet die Ernährung? : Abstractband zum 56.Wissenschaftlichen Kongress.
56.Wissenschaftlichen Kongress Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Giessen, Deutschland, 19.-21. März 2019.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
-
Sych, Janice Marie,
2018.
In:
13. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Epidemiologie DGEpi, Bremen, 26.-28. September 2018.
-
Pestoni, G.; Krieger, J.-P.; Sych, J. M.; Fäh, D.; Rohrmann, S.,
2018.
Determinants of diet quality and differences in food consumption between Swiss language regions.
In:
Swiss Public Health Conference 2018, Neuchâtel, 7-8 November 2018.
-
Cabaset, S.; Sych, J.; Brombach, C.,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
-
Sych, Janice Marie,
2018.
Estimation and characterization of different types of vegetarians in a swiss university.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
-
Lacroix, Christophe; Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Kleinert, Michael,
2014.
In:
3rd International Vitamin Conference (IVC), Washington DC, USA, 12-15 May 2014.
-
Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Grattepanche, Franck; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Lacroix, Christiophe,
2013.
In:
IUNS International Congress of Nutrition (ICN) 2013, Granada, Spain, 15-20 September 2013.
-
Lacroix, Christophe; Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Kleinert, Michael,
2012.
In:
5th International Symposium Sourdough, Helsinki, Finland, 10-12 October 2012.
-
Sych, Janice Marie; Grattepanche, Franck; Miescher Schwenninger, Susanne; Kinner, Mathias; Lacroix, Kleinert,
2012.
Neuartige multifunktionale Inhaltsstoffe um Backwaren mit Folat und Vitamin B12 anzureichern.
In:
49. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, München, Deutschland, 14.-16. März 2012.
Publikationen vor Tätigkeit an der ZHAW
Sych, J; 2003 and 1993 Intermediate Moisture Foods: Their Nature and Uses. Encyclopaedia of Food Science, Food Technology and Nutrition. Macrae, R; Robinson, R; and Sadler, M. (eds.) Academic Press.
Sych, J; Lacroix, C; and Carrier, M.1991 Determination of optimal level of lactitol for surimi. J. Food. Sci. 56:285-290, 298.
Sych, J; Lacroix, C; Adambounou, LT; and Castaigne, F. 1991 The effect of low- or non-sweet additives on the stability of protein functional properties of frozen cod surimi. Int. J. Food Sci. Technol. 26:185-197.
Sych, J; Lacroix, C; Adambounou, LT; and Castaigne, F. 1990 Cryoprotective effects of lactitol, palatinit and polydextrose on cod-surimi proteins during frozen storage. J. Food. Sci. 55:356-360.
Sych, J; Lacroix, C; Adambounou, LT; and Castaigne, F. 1990 Cryoprotective effects of some materials on cod-surimi proteins during frozen storage. J. Food Sci. 55:1222-1227, 1263.
Sych, J; Castaigne, F; and Lacroix, C. 1987 Firming rate analysis of layer cakes with varying initial moisture content stored at different relative humidities. Can. Inst. Food Sci. Technol. J. 20:154-161.
Sych, J; Castaigne, F; and Lacroix, C. 1987 The effects of storage relative humidity and moisture content on the staling and textural changes of layer cakes. J. Food Sci. 52:1604-1610.