Annette Bongartz

Annette Bongartz
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Sensorik
Schloss
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Leitungsfunktion
Leitung Forschungsgruppe Lebensmittel-Sensorik
Tätigkeit an der ZHAW
Dozentin (Dipl. oec. troph.)
www.zhaw.ch/ilgi/sensorik
Lehrtätigkeit in der Weiterbildung
- CAS Food Sensory and Consumer Research
- Sensorik-Lizenz Olivenöl
- Lebensmittelsensorik in der Praxis
- WBK Auftrittskompetenz
- Degustationskurs Olivenöl
- Panelausbildung und -monitoring
- Schnellmethoden in der Sensorik
- Sensorik-Lizenz Bier
- Sensorik-Lizenz Schokolade
- WBK Souverän vor der Kamera präsentieren
- CAS Food Quality Insight
- CAS Food Sociology and Nutrition
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
* Akkreditierte Prüfstelle für Konsumententests und Sensorische Analytik - STS 0240 (www.zhaw.ch/ilgi/sensorik)
* Sensorische Eigenschaften von extra nativem Olivenöl: International Olive Oil Award - Zurich (www.oliveoilaward.ch)
* Sensorische Eigenschaften von Brot: Wädenswiler Brotaromarad
* Sensorische Eigenschaften von Bio-Lebensmitteln: EU Projekt ECROPOLIS
* Sensorische Eigenschaften von Kaffee: SensoCoffee
* Erhöhung des Sättigungseffekts von Lebensmitteln, ohne sensorische Einbussen
* Lebensmittel-Schwerpunkte (aktuell): Olivenöl, Backwaren, Kaffee, Schokolade, ...
Aus- und Fortbildung
* Studium Ökotrophologie (Dipl. oec. troph.), an der TU München Weihenstephan (D)
* Certificate Course: Applied Sensory Science and Consumer Testing, an der University of California, Davis (USA)
Beruflicher Werdegang
* Südfleisch GmbH, Pfarrkirrchen (D); Leitung Qualitätssicherung / Betriebslabor
* Micarna SA, Bazenheid (CH); Leitung Qualitätsmanagement / Betriebslabor
* ZHAW - Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften; Dozentin / Leitung der Forschungsgruppe Lebensmittel-Sensorik im Institut für Lebensmittel und Getränkeinnovation (ILGI) am Department Life Sciences and Facility Management (LSFM) sowie Leitung der akkreditierten Prüfstelle für Konsumententests und Sensorische Analytik (STS 0240)
Mitglied in Netzwerken
- IG Sensorik
- DLG Sensorik-Ausschuss
- European Sensory Science Society (E3S)
- International Olive Oil Award - Zurich
- Akkreditierte Prüfstelle für Konsumententests und Sensorische Analytik (STS 0240)
Projekte
- Entwicklung eines validierten Fragebogens zur Erfassung der Schlafqualität anhand einer Kosmetiklinie / Stellv. ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Zuckerreduktion in Frühstückscerealien: Technologische Machbarkeit und sensorische Wahrnehmung / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Sensorische Charakterisierung von Schweizer Safran / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- senpan: das Wädenswiler Seniorenpanel / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Schweizer Bergkartoffeln / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Prolongation of Satiety Effects in Food through a newly modified Starch / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- ECROPOLIS / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
Publikationen
-
Pedan, Vasilisa; Popp, Martin; Rohn, Sascha; Nyfeler, Matthias; Bongartz, Annette,
2019.
Characterization of phenolic compounds and their contribution to sensory properties of olive oil.
Molecules.
24(11), S. 2041.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/molecules24112041
-
Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2018.
How far can we predict sensorial feelings by instrumental modeling?.
IFSCC Magazine.
1(21), S. 13-18.
-
Valli, Enrico; Bendini, Alessandra; Popp, Martin; Bongartz, Annette,
2014.
Sensory analysis and consumer acceptance of 140 high-quality extra virgin olive oils.
Journal of the Science of Food and Agriculture.
98(4), S. 2124-2132.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/jsfa.6535
-
Gloess, Alexia; Schönbächler, Barbara; Klopprogge, Babette; D`Ambrosio, Lucio; Chatelain, Karin; Bongartz, Annette; Strittmatter, André; Rast, Markus; Yeretzian, Chahan,
2013.
Comparison of nine common coffee extraction methods : instrumental and sensory analysis.
European Food Research and Technology.
236(4), S. 607-627.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s00217-013-1917-x
-
Dierkes, Georg; Bongartz, Annette; Guth, Helmut; Hayen, Heiko,
2012.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
60(1), S. 394-401.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/jf203406s
-
Dierkes, Georg; Krieger, Sonja; Dück, Roman; Bongartz, Annette; Schmitz, Oliver; Hayen, Heiko,
2012.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
60(31), S. 7597-7606.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/jf3020574
-
Biedermann, Maurus; Bongartz, Annette; Mariani, Carlo; Grob, Koni,
2008.
Fatty acid methyl and ethyl esters as well as wax esters for evaluating the quality of olive oils.
European Food Research and Technology.
228(1), S. 65-74.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s00217-008-0907-x
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Retsch, Richard,
2022.
Sensory evaluation of EVOO : do different test locations have a relevant impact on data quality?
.
In:
Yonar, Taner, Hrsg.,
Olive Cultivation.
London:
IntechOpen.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.5772/intechopen.102702
-
Keller, Daniela; Cezanne, Marie-Louise; Bongartz, Annette; Brombach, Christine,
2020.
In:
EUROSENSE 2020 : 9th European Conference on Sensory and Consumer Research, online, 13-16 December 2020.
-
Cezanne, Marie-Louise; Bongartz, Annette; Julius, Nina; Brombach, Christine; Schlüchter, Steffi,
2020.
Stepwise sugar reduction in breakfast cereals by different approaches without compromising taste [Poster].
In:
EUROSENSE 2020 : 9th European Conference on Sensory and Consumer Research, online, 13-16 December 2020.
-
Cezanne, Marie-Louise; Infanger, Esther; Schlüchter, Steffi; Bongartz, Annette,
2018.
Sugar reduction in granola / crunchy types of breakfast cereals [Poster].
In:
32nd EFFoST International Conference, Nantes, France, 6-8 November 2018.
-
Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Chatelain, Karin; Feusi, Yves,
2018.
Enhancing sensory driven formulation design through sensory and instrumental modelling [Poster].
In:
30th IFSCC Congress : Cosmetics: Science for Beauty and Lifestyle, Munich, 18-21 September 2018.
-
Sych, Janice Marie; Popp, Stephan; Bongartz, Annette; Mathias, Mathias; Grattepanche, Franck,
2012.
The important role of sensory evaluation in the development of novel multifunctional ingredients [Poster].
In:
5th European Conference on Sensory and Consumer Research, Bern, Switzerland, 9-12 September 2012.
-
Brombach, Christine; Bongartz, Annette; Bohlender, Jürg,
2012.
In:
49. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, München, Deutschland, 14.-16. März 2012.
-
Julius, Nina; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Deneulin, Pascale; Guggenbühl, Barbara; Harms, Eugenia; Käser‐Käsermann, Fanny; Käser, Walter; Nuessli Guth, Jeannette; Amman, Jeanine,
2021.
In:
14th Pangborn Sensory Science Symposium, online, 9-12 August 2021.
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard; Oberg, Dieter,
2016.
.
In:
Boskou, Dimitrios; Clodoveo, Maria Lisa, Hrsg.,
Products from olive tree.
InTech.
S. 137-155.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.5772/64727
-
Kinner, Julia; Vjelkovic, Zorica; Bongartz, Annette,
2015.
In:
11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, Sweden, 23-27 August 2015.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1852
-
Guksch, Thorsten; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina; Kinner, Julia; Klauser, Eugenia; Bongartz, Annette,
2015.
In:
11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, Sweden, 23-27 August 2015.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1850
-
Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Popp, Martin,
2015.
.
In:
DLG - Ausschuss Sensorik, Hrsg.,
Fachvokabular Sensorik : Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
S. 100-111.
-
Schneller, Reinhard; Popp, Martin; Bongartz, Annette,
2015.
Salz & Pfeffer.
2015(4), S. 58-59.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1834
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard,
2015.
Salz & Pfeffer.
2015(7).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1835
-
Bongartz, Annette; Chatelain, Karin; Klauser, Eugenia,
2015.
.
In:
DLG - Ausschuss Sensorik, Hrsg.,
Fachvokabular Sensorik : Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
S. 204-210.
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard,
2015.
.
In:
DLG - Ausschuss Sensorik, Hrsg.,
Fachvokabular Sensorik : Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
-
Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2015.
.
In:
DLG - Ausschuss Sensorik, Hrsg.,
Fachvokabular Sensorik : Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
S. 212-221.
-
Cezanne, Marie-Louise; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2015.
.
In:
Keil, Hildegard, Hrsg.,
Bäckereitechnologie: Forschung und Innovationen.
Hamburg:
f2m foodmultimedia.
S. 90-97.
-
Popp, Martin; Bongartz, Annette,
2014.
"Harmony" of extra virgin olive oils (EVOOs) [Poster].
In:
6th European Conference on Sensory and Consumer Research, Copenhagen, Denmark, 7-10 September 2014.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1847
-
Rudorf, Julia; Kinner, Julia; Bongartz, Annette,
2014.
Insights into sensory changes in elderly people : "SENPAN" - Swiss panel of elderly people [Poster].
In:
6th European Conference on Sensory and Consumer Research, Copenhagen, Denmark, 7-10 September 2014.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1854
-
Bruckner, Michael Josef; Kinner, Julia; Bongartz, Annette,
2014.
In:
6th European Conference on Sensory and Consumer Research, Copenhagen, Denmark, 7-10 September 2014.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1855
-
Rudorf, Julia; Clauss, Anne Sophie; Kinner, Julia; Bongartz, Annette; Brombach, Christine,
2014.
In:
6th European Conference on Sensory and Consumer Research, Copenhagen, Denmark, 7-10 September 2014.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1856
-
Sych, Janice Marie; Clauss, Anne Sophie; Bongartz, Annette; Brombach, Christine,
2014.
Estimation of critical vitamins in seniors by food frequency questionnaire and lifestyle [Poster].
In:
9th International Congress Taste-Nutrition-Health, Dijon, France, 3-4 April 2014.
-
Brombach, Christine; Clauss, Anne Sophie; Kinner, Julia; Bongartz, Annette,
2014.
Healthy aging : implementation of a community-based senior panel [Poster].
In:
Gerontologiekongress, Fribourg, Schweiz, 30. Januar 2014.
-
Kinner, Julia; Bruckner, Michael Josef; Rudorf, Julia; Bongartz, Annette,
2014.
Schmecken Senioren anders? : Einblick in die Arbeit mit dem Wädenswiler Seniorenpanel.
DLG Lebensmittel.
2014(2), S. 14-17.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1851
-
Kinner, Mathias; Popp, Martin; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2014.
.
In:
Keil, Hildegard, Hrsg.,
baking+biscuit international : innovations.
Hamburg:
f2m multimedia.
S. 102-105.
-
Sych, Janice Marie; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Miescher Schwenninger, Susanne; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2013.
Guiding the development of multi-functional ingredients for bakery products : an overview [Poster].
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Nachhaltigkeit und Energie in der Lebensmittelkette, Wädenswil, 14. November 2013.
-
Popp, Martin; Bongartz, Annette,
2013.
In:
11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series "Oils, Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future", Antalya, Turkey, 27-30 October 2013.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1860
-
Brombach, Christine; Clauss, Anne Sophie; Kinner, Julia; Bongartz, Annette; Böhm, Volker,
2013.
Healthy aging : first insights from the SENPAN-Study, the Wädenswil senior panel [Poster].
In:
Swiss Public Health Conference 2013, Zurich, 15-16 August 2013.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1848
-
Bongartz, Annette,
2013.
Methoden der sensorischen und hedonischen Analytik.
Ernährungs Umschau.
2013(5), S. 274-285.
-
Bongartz, Annette; Klauser, Eugenia,
2013.
Alte Kartoffelsorten im Blick der Sensorik.
Lebensmittel-Technologie.
2013(5), S. 12-13.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1840
-
Bongartz, Annette; Brombach, Christine,
2013.
Design for all - ein Konzept für die Zielgruppen von morgen?.
Lebensmittel-Technologie.
13(1-2), S. 10-11.
-
Cezanne, Marie-Louise; Stolz, H.; Jahrl, I.; Baumgart, L.; Bongartz, Annette; Kretzschmar-Rüger, U.,
2012.
Consumer sensory expectations of Swiss organic yoghurt [Poster].
In:
5th European Conference on Sensory and Consumer Research, Bern, Switzerland, 9-12 September 2012.
Bundesverband Naturkost Naturwaren.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1844
-
Cezanne, Marie-Louise; Baumgart, L.; Bongartz, Annette; Buchecker, K.; Canavari, M.; Gallina Toschi, T.; Kole, A.; Kostyra, E.; Kremer, S.; Reichl, P.; Spiller, A.; Zakowska-Biemans, S.; Kretzschmar-Rüger, U.,
2012.
Sensory marketing for the organic market : key insights from the EU funded project ECROPOLIS [Poster].
In:
5th European Conference on Sensory and Consumer Research, Bern, Switzerland, 9-12 September 2012.
Bundesverband Naturkost Naturwaren.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1846
-
Brombach, Christine; Bongartz, Annette,
2012.
Infodienst.
2012(4), S. 22-25.
-
Buchecker, Kirsten; Matullat, Imke, Hrsg.,
2012.
Hamburg:
Behr.
ISBN 978-3-89947-874-7.
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Marthaler, Martin; Kinner, Julia; Bühler, Thomas; Kleinert, Michael,
2012.
Was macht die "Frische" von Brot aus?.
DLG Lebensmittel.
2012(5), S. 12-15.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1868
-
Pfeiffer, Barbara; Chatelain, Karin; Martin, C.; Bongartz, Annette,
2011.
Comparison of different scales to measure consumers perception of attributes intensities [Poster].
In:
9th Pangborn Sensory Science Symposium, Toronto, Canada, 4-8 September 2011.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1841
-
Barylko-Pikielna, Nina; Bendini, Alessandra; Bongartz, Annette; Buchecker, Kirsten; Cezanne, Marie-Louise; Gallina Toschi, Tullia; Kostyra, Eliza; Kremer, Stefanie; Kretzschmar-Rüger, Ursula; Obermowe, Tim; Reichl, Pascale; Spiller, Achim; Stolz, Hanna,
2011.
Organic taste of yoghurt : Sensory insights out of the EC-project ECROPOLIS [Poster].
In:
9th Pangborn Sensory Science Symposium, Toronto, Canada, 4-8 September 2011.
Bundesverband Naturkost Naturwaren.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1842
-
Gloess, Alexia; Chatelain, Karin; Bongartz, Annette; Strittmatter, André; Rast, Markus; Yeretzian, Chahan,
2011.
Sensory and chemical quality of a coffee brew : effect of different extraction methods [Poster].
In:
9th Pangborn Sensory Science Symposium, Toronto, Canada, 4-8 September 2011.
-
Bongartz, Annette; Oberg, D. G.,
2011.
Sensory evaluation of Extra Virgin Olive Oil (EVOO) extended to include the quality factor "harmony".
Journal of Agricultural Science and Technology.
S. 422-435.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1864
-
Barylko-Pikielna, Nina; Bendini, Alessandra; Bongartz, Annette; Buchecker, Kirsten; Cezanne, Marie-Louise; Gallina Toschi, Tullia; Kostyra, Eliza; Kremer, Stefanie; Kretzschmar-Rüger, Ursula; Obermowe, Tim; Reichl, Pascale; Spiller, Achim,
2011.
ECROPOLIS : Transparency in sensory properties and consumer expectations in organic food [Poster].
In:
First International Conference on Organic Food Quality and Health Research, Prague, Czech Republic, 18-20 May 2011.
-
Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise,
2011.
Wie beliebt sind Bio-Erdbeer-Joghurts?.
Lebensmittel-Technologie.
3.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1861
-
Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Hauert, C.; Wehrli, C.,
2011.
Recipe optimisation of a cake containing a modified starch with prolonged satiety effects [Poster].
In:
48. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Potsdam, Deutschland, 18. März 2011.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1836
-
Bongartz, Annette,
2011.
Salz & Pfeffer.
3, S. 84-85.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1871
-
Bongartz, Annette; Mürset, Urs,
2011.
DLG Lebensmittel.
2011(6), S. 1-6.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1837
-
Bongartz, Annette; Buchecker, Kirsten; Cezanne, Marie-Louise; Kretzschmar-Rüger, Ursula; Spiller, Achim,
2010.
Organic taste – ECROPOLIS : Sensory properties in the marketing of organic products [Poster].
In:
4th European Conference on Sensory and Consumer Research – A Sense of Quality, Vitoria-Gasteiz, Spain, 5-8 September 2010.
Bundesverband Naturkost Naturwaren.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1838
-
Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise,
2010.
Sensorik-Marketing für Biolebensmittel.
Lebensmittel-Technologie.
7-8.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1862
-
Bongartz, Annette; Chatelain, Karin,
2010.
Sensorik-Branchenpanel für Schokolade.
Lebensmittel-Technologie.
9, S. 2-3.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1869
-
Bongartz, Annette; Pfeiffer, Barbara,
2010.
Sensorik-Panels (Teil 1) : Panelaufbau und Einsatzbereiche.
DLG Lebensmittel.
2010(5), S. 1-4.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1872
-
Bongartz, Annette; Pfeiffer, Barbara,
2010.
DLG Lebensmittel.
2010(6), S. 1-4.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1870
-
Kleinert, Michael; Bongartz, Annette; Raemy, Esther,
2009.
Entwicklung eines Aromarades für Brot.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2009(1), S. 2-11.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1873
-
Kleinert, Michael; Bongartz, Annette; Raemy, Esther,
2009.
Back Journal.
2, S. 64-67.
-
Bongartz, Annette,
2009.
Profis testen Olivenöl : Qualitätsprüfung.
Slow.ch.
4.
-
Bongartz, Annette,
2008.
Kein Öl ist gleich wie ein anderes.
Alimenta.
23, S. 20-21.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1832
-
Dürrschmid, Klaus; Mayr, T.; Svacinka, Rainer; Jaros, Doris; Rohm, Harald; Bongartz, Annette; Kneifel, Wolfgang,
2008.
Sensorische Untersuchung von Wellness-Getränken.
Die Ernährung.
32(3), S. 101-109.
Verfügbar unter: http://service.cms.apa.at/cms/nutrition/attachments/3/5/6/CH0163/CMS1233825893038/duerrschmid_e3_2008.pdf
-
Bongartz, Annette,
2007.
Beurteilungskriterien von "Nativem Olivenöl Extra" : sensorische Besonderheiten.
DLG Lebensmittel.
S. 10-13.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1858
-
Chatelain, Karin; Bongartz, Annette,
2007.
Aroma: das Röstermagazin.
1, S. 20-23.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-1839
-
Bongartz, Annette,
2007.
Für den ersten Eindruck gibt es keine zweite Chance : Konsequenzen für Lebensmittel [Poster].
In:
Herausforderung Qualität : Erfolgswege zur Profilierung im Markt.
DLG-Lebensmitteltage, Frankfurt und Bad Soden, Deutschland, 26.-27. September 2007.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
S. 165-178.
-
Bongartz, Annette,
2007.
Was und wie riechen wir eigentlich?.
Alimenta.
12, S. 34.
-
Bongartz, Annette,
2006.
.
In:
Busch-Stockfisch, Mechthild, Hrsg.,
Sensorik : Praxishandbuch.
Hamburg:
Behr.
-
Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2021.
How far can we predict sensorial feelings by instrumental modelling?.
In:
IFSCC International Benefactor webinar, online, 15 September 2021.
-
Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2018.
How far can we predict sensorial feelings by instrumental modelling?.
In:
43rd National SICC Congress and 2nd IPCE Conference, Sestri Levante, Italy, 3-5 June 2018.
-
Kinner, Julia; Bongartz, Annette,
2015.
In:
11th Pangborn Sensory Science Symposium, Göteborg, Sweden, 23-27 August 2015.
-
Bongartz, Annette,
2014.
Sensorische Bewertung von Speiseölen : Gemeinsamkeiten und Unterschiede.
In:
Workshop: Analytik von Speisefetten und Ölen - Problemfelder und Lösungen, Köln, Deutschland, 22.-24. Juni 2014.
-
Bongartz, Annette,
2013.
In:
11th Euro Fed Lipid Congress and 30th ISF lecture series "Oils, Fats and Lipids: New Strategies for a High Quality Future", Antalya, Turkey, 27-30 October 2013.
-
Gloess, Alexia N.; D`Ambrosio, Lucio; Zurfluh-Schönbächler, Barbara; Klopprogge, Babette; Chatelain-Gerber, Karin; Bongartz, Annette; Strittmatter, André; Rast, Markus; Yeretzian, Chahan,
2010.
Effect of coffee extraction method on quality of coffee.
In:
Fall Meeting of the Swiss Chemical Society, Zurich, 16 September 2010.
Schweizerische Chemische Gesellschaft.
S. 473.