Karin Chatelain

Karin Chatelain
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Sensorik
Schloss
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Tätigkeit an der ZHAW als
Wissenschaftliche Mitarbeiterin in der Fachstelle Sensorik
Lehrtätigkeit in der Weiterbildung
- CAS Food Quality Insight
- CAS Food Sensory and Consumer Research
- Degustationskurs Kaffee
- Degustationskurs Schokolade
- Lebensmittel-Sensorik in der Praxis
- Sensorik-Lizenz Kaffee
- Sensorik-Lizenz Schokolade
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Analytik sensorischer Eigenschaften von Kaffee und Schokolade - Entwicklung von Sprachmodellen und Erstellung von sensorischen Profilen zur Erfassung und Überprüfung der sensorischen Qualität entlang der gesamten Wertschöpfungskette
Leitung ZHAW-Fachpanel Schokolade
Leitung Branchenpanel Schokolade
Panelausbildungen
Sensorik-Kurse
Sprachen: Deutsch (Muttersprache), Englisch, Französisch, Spanisch
Aus- und Fortbildung
(2011-2012) University of California, Davis (USA)
Applied Sensory and Consumer Science Certificate Program
(2003-2007) Hochschule Wädenswil
Diplomstudium Lebensmitteltechnologie, Vertiefung Ernährung
Diplomarbeit: Nestlé Nespresso S.A.:"Description of Nespresso and competitor finished coffee - A qualitative approach of sensory evaluation"
Weiterbildungskurse:
(2010) Hal McFie Sensory and Consumer Science Training Courses, Paris
Hands on Sensory Statistics Course
(2008 - 2009) Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil
Sensorik-Lizenz Wein
Projekte
Publikationen
-
Chetschik, Irene ; Pedan, Vasilisa; Chatelain, Karin; Kneubühl, Markus ; Hühn, Tilo ,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
67(14),
S. 3991-4001.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b06800
-
Schlüter, Ansgar ; Hühn, Tilo ; Kneubühl, Markus ; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene ,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b06119
-
Chetschik, Irene ; Kneubühl, Markus ; Chatelain, Karin; Schlüter, Ansgar ; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo ,
2017.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
66(10),
S. 2467-2472.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b05008
-
Gloess, Alexia; Schönbächler, Barbara; Klopprogge, Babette ; D`Ambrosio, Lucio; Chatelain, Karin; Bongartz, Annette ; Strittmatter, André; Rast, Markus; Yeretzian, Chahan ,
2013.
Comparison of nine common coffee extraction methods : instrumental and sensory analysis .
European Food Research and Technology.
236(4),
S. 607-627.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.1007/s00217-013-1917-x
-
Huber, Petra ; Bongartz, Annette ; Cezanne, Marie-Louise ; Chatelain, Karin; Feusi, Yves,
2018.
Enhancing sensory driven formulation design through sensory and instrumental modelling [ Poster ].
In:
30th IFSCC Congress : Cosmetics: Science for Beauty and Lifestyle, Munich, 18-21 September 2018.
-
Chetschik, Irene ; Chatelain, Karin; Miescher Schwenninger, Susanne ; Stucki, Matthias ; Trachsel, Sonja ; Wick, Sylvia ; Vorburger, Robert ; Schneider, Monika; Bratschi, Thomas ; Hühn, Tilo ,
2019.
Cocoa in numbers : from data to knowledge [ Poster ].
In:
8. Round Table Cocoa, Hamburg, 13 - 14. Juni 2019.
-
Schildberger, David; Stutz, Irene; Weber, Carlo; Pedan, Vasilisa; Schlüter, Ansgar ; Huber, Petra ; Chatelain, Karin; Chetschik, Irene ; Eibl, Dieter ; Hühn, Tilo ; Eibl-Schindler, Regine ,
2018.
Cast off! Chocolate from cacao cell cultures [ Poster ].
In:
New Harvest 2018 Conference, Cambridge, USA, 20-21 July 2018.
-
Bongartz, Annette ; Chatelain, Karin; Klauser, Eugenia,
2015.
.
In:
DLG - Ausschuss Sensorik, Hrsg. ,
Fachvokabular Sensorik : Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen.
Frankfurt am Main:
Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.
S. 204-210.
-
Chatelain, Karin,
2013.
Qualitätscheck Kaffee : Cup Tasting .
DLG Lebensmittel.
2013(6),
S. 12-13.
-
Pfeiffer, Barbara; Chatelain, Karin; Martin, C. ; Bongartz, Annette ,
2011.
Comparison of different scales to measure consumers perception of attributes intensities [ Poster ].
In:
9th Pangborn Sensory Science Symposium, Toronto, Canada, 4-8 September 2011.
Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.21256/zhaw-1841
-
Gloess, Alexia; Chatelain, Karin; Bongartz, Annette ; Strittmatter, André; Rast, Markus; Yeretzian, Chahan ,
2011.
Sensory and chemical quality of a coffee brew : effect of different extraction methods [ Poster ].
In:
9th Pangborn Sensory Science Symposium, Toronto, Canada, 4-8 September 2011.
-
Bongartz, Annette ; Chatelain, Karin,
2010.
Sensorik-Branchenpanel für Schokolade .
Lebensmittel-Technologie.
9,
S. 2-3.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.21256/zhaw-1869
-
Chatelain, Karin; Bongartz, Annette ,
2007.
Aroma: das Röstermagazin.
1,
S. 20-23.
Verfügbar unter : https://doi.org/10.21256/zhaw-1839
-
Chetschik, Irene ; Ullrich, Lisa ; Schlüter, Ansgar ; Chatelain, Karin; Hühn, Tilo ,
2019.
Flavour characterisation of chocolate & cocoa products produced by novel processing techniques .
In:
Cocotea2019 : book of abstracts.
Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea 2019, Bremen, 26th - 28th June 2019.
Verfügbar unter : https://www.cocotea2019.com/app/download/12646324287/Cocotea2019+Book+Of+Abstracts+-+Oral+Presentations.PDF?t=1563552947
-
Chatelain, Karin,
2014.
Cacao y chocolate - desde la perspectiva sensorial : taller .
In:
Cocoa Academy, Guayaquil, Ecuador, 2014.
-
Chatelain, Karin,
2014.
El importante rol de la evaluación sensorial a través de la cadena de valor del chocolate .
In:
Concurso Nacional de Cacaos Finos y de Aroma, Bogotá, Colombia, 12 August 2013.
-
Chatelain, Karin,
2013.
In:
Concurso Nacional de Cacaos Finos y de Aroma, Bogotá, Colombia, 12 August 2013.
-
Chatelain, Karin,
2013.
In:
ProSweets, Cologne, Germany, 27-30 January 2013.
-
Schönbächler, Barbara; Glöss, Alexia; Chatelain, Karin; Yeretzian, Chahan ,
2012.
How can we measure the freshness of coffee? .
In:
Fall Meeting of the Swiss Chemical Society, Zurich, 13 September 2012.