Publications

Institute for Food and Beverage Innovation

2017

().

Ausgewählte Aspekte des totalrevidierten schweizerischen Lebensmittelrechts

.

Referat anlässlich der Frühjahrstagung 2017 der Vereinigung der Backbranche (06.03.2017)

().

Bacteriophages for the control of pathogenic bacteria

.

BioTech 2017 Conference, Prague, Czech Republic, Vortrag, June 13.-17..

; ; ; ; ; ().

Engineering of bacteriophages Y2::dpoL1-C and Y2::luxAB for efficient control and rapid detection of the fire blight pathogen, Erwinia amylovora

.

Applied and Environmental Microbiology, 83, 12. e00341-17. Peer reviewed.

().

Haptische Sensorik als Dolmetscherin für mehr Kundenzufriedenheit

.

In: Forum Cosmeticum. Kongress. (12. Mai 2017). Basel: SWISS SCC, DGK, GöCH.

; ; ; ().

Rüstabfälle - Vergleich Gastronomie und Verarbeitungsindustrie

: Poster.

In: 54. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. Kiel: DGE.

().

Sensorische Produkteigenschaften und Präferenzbildung

.

In: 7. Fresenius Kosmetiktagung. Tagung. (31. März 2017). Mainz (D): Die Akademie Fresenius.

().

Sensory Measurement—Evaluation and Testing of Cosmetic Products

: (Chapter 37).

In: Kazutami Sakamoto; Robert Lochhead; Howard Maibach; Yuji Yamashita (Hg.). Cosmetic Science and Technology. Theoretical Principles and Applications. (617-633). Amsterdam, Oxford: Elsevier. Peer reviewed.

; ; ; ; ().

TetR-dependent gene regulation in intracellular Listeria monocytogenes demonstrates the spatiotemporal surface distribution of ActA

.

Molecular Microbiology, 105, 3. 413-425. Peer reviewed.

; ; ; ; ; ().

Zukunftsfähiges, gesundes Essen: Was Konsumenten tun können.

.

Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin , 2 21-24.

2016

; ; ; ; ().

A lab-scale model system for cocoa bean fermentation

.

In: International Conference on Food Microbiology 2016 (8.-10.8.), Birmingham, UK

().

Aber bitte glutenfrei! Sind die Deutschen essgestört?

: Radiointerview.

In: Radioiunterview SWR2. (11.1.2016). SWR2: SWR2.

; ; ; ; ().

Application of palladium-based oxygen scavenger to extend the shelf life of bakery products

: Kongress.

In: 6th International Symposium on Food Packaging - Scientific Developments Supporting Safety and Innovation. Symposium (18. März 2016). Barcelona: ILSI.

; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ().

Associations between domains of physical activity, sitting time, and different measures of overweight and obesity

.

Preventive Medicine Reports, 3, 2016. 177-184. Peer reviewed.

; ; ; ; ; ().

Der "Menü-Nachhaltigkeits-Index"

: Ökologische und gesundheitliche Beurteilung von Speisen in der Ausser-Haus-Verpflegung.

Ernährungs Umschau, 10, 63. 198-205. Peer reviewed.

; ; ; ().

Energieeffizienz des Brotbackprozesses

.

Cereal Technology, 01. 4-11. Peer reviewed.

; ; ; ().

Energieeffizienz des Brotbackprozesses Teil 2

.

Cereal Technology , 02. 75-82. Peer reviewed.

; ; ; ().

Energieverbrauch bei der Kernobstlagerung

.

Obst- und Weinbau, 152, 22. 12-16.

; ; ; ; ; ; ; ; ().

Engineered phages for efficient control and rapid detection of viable Erwinia amylovora cells

.

In: Viruses of Microbes Conference. Vortrag. Liverpool: 18.-22. Juli.

; ; ; ().

Evaluation of the “Harmony Value”

: A Sensory Method to Discriminate the Quality Range within the Category of EVOO.

In: Dimitrios Boskou; Maria Lisa Clodoveo (Hg.). PRODUCTS FROM OLIVE TREE. (137-155). ¯¯-: InTech. Peer reviewed.

; ; ; ().

Gewinnung und Verwertung von Kakaopulpe in Honduras

: Poster.

In: 53. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung . Fulda: DGE.

; ; ; ().

Identification of phage receptors in Erwinia amylovora after transposon mutagenesis

.

In: Viruses of Microbes Conference, Posterpräsentation, Liverpool: 18.-22. Juli.

().

One size does not fit all - determinants of portion size in various settings

: Institutskolloquium.

In: Referat. Kolloqium des Instituts für Ernährungswissenschaften, Universität Jena. (6.1.2016). Jena: Institut für Ernährungswissenschaften.

; ; ().

Polysaccharide and essential oils coatings for active food packaging materials

.

In: Baltic polymer symposium 2016. ISBN 9786090212356. (88). Klaipeda: Klaipeda.

().

Qualität „spürbar“ machen - sensorische Testmethoden als wertvolle Tools

.

In: Weiterbildungsevent SWISS SCC. (15. September 2016). Olten: SWISS SCC.

; ; ; ; ().

Quantitative real time PCR does not reliably detect single fecal indicator bacteria in drinking water

.

Water Science and Technology Peer reviewed.

; ; ; ; ().

Schlussbericht Organische Verluste aus der Lebensmittelindustrie in der Schweiz

: Massenflussanalyse nach Branchen und Beurteilung von Vermeidung / Verwertung.

In: ZHAW. Bern: BAFU.

; ().

Sensorische Methoden mit Mehrwert –präferenzbildende Eigenschaften bei Männerkosmetik

.

SOFW, 08, 142. 04-09.

2015

().

„Sensorik als Wirksamkeitsnachweis – Widerspruch oder Ergänzung?“ Vortrag

.

Fresenius Kosmetiktagung 12./13. März 2015

; ().

A bacteriophage cocktail to control Salmonella Typhimurium

: Posterpräsentation.

21st biennial Evergreen International Phage Meeting. Olympia (USA)

().

Anwendungsgebiete der Sensorik (V); Körperpflege und Kosmetika (Kapitel 2.3)

: Kosmetische Produkte.

In: Mechthild Prof. Dr. Busch-Stockfisch (Hg.). Praxishandbuch Sensorik. in der Produktentwicklung und Qualitätssicherung. (1-28 ). Hamburg: Behr's Verlag GmbH & Co. KG. Peer reviewed.

; ; ; ; ; ().

Bakteriophagen zur Bekämpfung von Feuerbrand

: Posterpräsentation.

In: Gemeinsam gegen Feuerbrand. 1. Nationale Tagung. Wädenswil: Agroscope.

; ; ().

Breite und komplexe anti-Listeria Aktivität bei Milchsäurebakterien isoliert aus Fleisch und Fisch

: Tagungsreferat.

In: Forum Rohwurst und Rohschinken II. Symposium. (24.11.2015). Stuttgart: GDL / Frutarom.

; ; ().

Brot

.

In: DLG e.V. - Ausschuss Sensorik (Hg.). Fachvokabular Sensorik. Praxisleitfaden zur Beschreibung von Lebensmitteln mit allen Sinnen. Frankfurt am Main: DLG-Verlag GmbH.

; ().

Continuous and sustainable method to characterize the penetration behaviour of active substances

.

HPC Household and Personal care Today, 10, 5. 40/44. Peer reviewed.

; ; ().

Development of functional products with dried micro-algae: consumer acceptance and nutritional benefits

: Poster.

In: European Nutritional Conference . Berlin: FENS. Peer reviewed.

; ; ().

Development of functional products with dried micro-algae: consumer acceptance and nutritional benefits, Poster.

.

In: European Nutritional Conference . Berlin: FENS. Peer reviewed.

().

Ernährung - ein Thema das uns alle angeht

.

LebenmittelTechnologie, 9, 9/15. 12-13.

().

Ernährungsambiente und Esskultur

: Fachreferat.

In: Vegane Ernährung - Vegan für alle!. Fachtagung. (01.10.2015). München: KERN Kompetenzzentrum Ernährung.

().

Ernährungsbiographie gestern und heute: was unser Essverhalten im Alter prägt

: Tagungsreferat.

In: Christine Brombach (Hg.). Fachtagung. Tagung. (11.11.2015). Zürich: Pflegezentrum der Stadt Zürich.

; ; ().

Ernährungsverhalten im Verlauf von drei Generationen

.

Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin, 5, 5/2015. 20-25.

().

Erwartungen und Trends der Schweizer Lebensmittelkunden

: Fachvortrag.

In: Tagung Rotary Club Illnau. Fachvortrag. (30.01.2015). Illnau: Rotary Illnau, Schweiz.

().

Essen ist Heimat, auch in der Fremde: Esskultur in der Schulverpflegung

: Tagungsreferat.

In: Fachtagung Schulverpflegung. Fachtagung. (26.11.2015). Erfurt: Schulvernetzungsstelle Thüringen.

().

Esskultur heute: Zwischen Infantilisierung und Selbstbestimmung

: Vortrag.

In: Vortragsreihe an der Universität München. Vortragsreihe. (10.06.2015). München: Universität München.

; ().

Fachstelle Nachhaltigkeit und Energie

.

Lebensmittel-Technologie, 11 10/11.

2014

; ; ; ; ().

“SENPAN” - Swiss Panel of Elderly People

: Insights into nutritional and sensory changes in elderly people.

Poster in the 6th European Conference on Sensory and Consumer Research

; ().

"Harmony" of Extra Virgin Olive Oils (EVOOs)

: Insights from the long-term project “International Olive Oil Award – Zurich”.

Poster in the 6th European Conference on Sensory and Consumer Research

; ().

A cocktail of two bacteriophages is required to control Salmonella in vitro

: Posterpräsentation.

In: Viruses of microbes: Structure and function, from molecules to communities (EMBO event 2014). EMBO conference series. Zürich: ETH Zürich.

().

Aber bitte keine Seniorenprodukte!

: Tagungsreferat.

In: 8. DLG-Lebensmitteltage. In jeder Lebensphase das passende Produkt?. (26.9.2013). Stuttgart: DLG.

; ; ; ().

Acanthamoeba release compounds which promote growth of Listeria monocytogenes and other bacteria.

.

Appl Microbiol Biotechnol, 98, 7. 3091/3097. Peer reviewed.

; ; ().

Altersgerechte Verpackungen

.

Transfer, ZHAW, 3

; ().

Bacteriophage biocontrol

.

In: Ronald Labbé; Santos García (Hg.). Guide to Foodborne Pathogens (R. Labbe, S. Garcia ed.). (448/457). Oxford: Wiley-Blackwell. ISBN 978-0-470-67142-9.

().

Bakteriophagen zur Kontrolle von Salmonella Typhimurium in Lebensmitteln

: Vortrag.

In: Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittelmikrobiologie. Symposium. (1. Juli 2014). Lemgo: Hochschule Ostwestfalen-Lippe.

; ; ().

Critical Interactions between palladium based oxygen scavenger and the food

: Keynote.

In: In International conference Eco-sustainable Food Packaging Based on Polymer Nanomaterials. Congress. (29.03.2014). Rome: COST ACTION FA0904.

; ; ().

Das Essverhalten von Frauen über 65 Jahren - Entwicklung und Einflussfaktoren im Laufe des Lebens bei Frauen der Geburtenjahrgänge 1927-1947

: eine qualitative Studie.

Proceedings of the German Nutrition Society, Abstractband zum 51. Wissenschaftlichen Kongress, 19. 51. Peer reviewed.

; ().

Das schmeckt nach Trend

.

Jolie, 9. 2-4.

; ().

De-caffeination systems and methods

: UK patent application.

In: . Wädenswil: Patent.

; ; ().

Der Menü-Nachhaltigkeits-Index: Ein Akzeptanztest

: Poster.

In: 51. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. Paderborn: DGE.

; ; ; ; ; ().

Development of a lab-scale model system for the cocoa bean fermentation

.

In: Choco Tec 2014 - Der Schokoladenkongress des Jahres. (9. - 11. 12. 2014). Köln: ZDS Zentralfachschule der Deutschen Süßwarenwirtschaft e.V..

; ; ().

Development of a quantitative real-time PCR approach to monitor adjunct cultures during cocoa bean fermentation

.

In: 7. Symposium . Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel‐Mikrobiologie. (1. und 2. Juli 2014). Lemgo: Hochschule OWL, Lemgo.

().

Die Zukunft der Backwaren zwischen Genuss und Grundnahrungsmittel

: Referat.

In: Lebensmittelentwicklung - Märkte, Trends und Technologien. 47. ITS Techno-Apéro. (16. Juni 2014). SIG Hus, Neuhausen am Rheinfall: ITS Industrie- und Technologiezentrum Schaffhausen.

; ; ; ().

Drei Generationen - was bleibt und was sich ändert

: Eine qualitative Studie zum Essverhalten bei Kindern, Eltern und Grosseltern.

Proceedings of the German Nutrition Society, 51. Abstractband zum 51. Wissenschaftlichen Kongress, 19. 69. Peer reviewed.

; ().

Effect of storage conditions and sulphur compounds on the activity of palladium based oxygen scavenging films

.

In: Proceedings of the 19 th IAPRI World Conference on Packaging . Melbourne: Victoria University.

; ; ; ; ().

Einfluss von modifizierter Atmosphärenverpackung und Lagertemperatur auf die Haltbarkeit und Qualität teilgebackener Brötchen

.

Cereal Technology, 2. 66-75.

2013

; ; ; ; ().

«Bake & pack» - Backwarenverpackungen unter der Lupe

: Referat.

In: Easy Fairs Verpackung. Messe. (18.08.2013). Zurich: Easy Fairs.

; ; ; ; ().

A user-friendly tool for assessing sustainability of menus in large-scale catering

: Poster.

In: World Resources Forum . Tagung. Davos: WRF.

; ; ; ; ().

Acanthamoeba feature a unique backpacking strategy to trap and feed on Listeria monocytogenes and other motile bacteria

.

Environmental Microbiology, 15, 2. 433-446. Peer reviewed.

; ().

Alte Kartoffelsorten im Blick der Sensorik

.

Lebensmitteltechnologie, 5. 12-13.

; ; ; ; ().

Benutzerfreundliches Tool zur Nachhaltigkeitsbeurteilung von Menüs in der Gemeinschaftsgastronomie

: Kongressvortrag.

In: 50. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. (20. März 2013). Bonn: DGE.

; ; ; ().

Calorie labeling of menus: a feasibility study in a university cafeteria

: Poster.

In: International Congress of Nutrition 2013. Granada, Spain: IUNS, SEN.

; ; ; ; ; ().

Development of multifunctional bakery bio-ingredients containing two important vitamins, folate and B12

: Oral presentation.

In: International Congress of Nutrition 2013. Granada, Spain: IUNS and SEN.

; ; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenger packaging film

: Referat.

In: International Workshop “Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food. Wädenswil: ZHAW.

().

Diverse Artikel / Publikationen zum Thema: Extra Natives Olivenöl

.

In: Salz und Pfeffer, ALIMENTA, DLG Lebensmittel, Behr's Praxishandbuch Sensorik, Internat. Journals, etc.. Wädenswil: ¯¯-.

().

Ebenen der Nachhaltigkeit in der Lebensmittelwirtschaft - Projekte der Fachstelle Nachhaltigkeit & Energie

: Tagungsreferat.

In: Wädenswiler Lebensmittel-Tagung . (14. November 2013). Wädenswil: ZHAW, ILGI.

; ().

Ein Löffel fürs Herz, einer für die Gefässe

: Interview for Publication.

In: Kraft & Saft: Rubrik Wissen & Technik. (pp 16-17). Zurich: Kraft & Saft.

; ().

Electrospun Nanofibers for Functional Food Packaging

.

In: Chimica. (589). (67. Aufl.) Chimica: Chimica.

().

Essverhalten heute

: Referat.

In: Vortragsreihe Universität Giessen. 26.11.2013. (26.11.2013). Giessen: Universität Giessen.

; ; ; ; ; ().

Guiding the Development of Multi-functional Ingredients for Bakery Products – An Overview

: Poster.

In: Lebensmittel FachTagung . (Nov 15). Wädenswil: ZHAW Life Science and Facility Management.

; ; ; ; ().

Healthy aging: first insights from the SENPAN-Study, the Wädenswil senior panel

: Posterbeitrag.

In: Public Health Congress. (15.8.2013). Zürich: Public Health.

; ; ; ().

High gas permeable food contact layer by electrospun nanofibers

: Poster Presentation.

In: International Workshop “Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food. Kongress. Wädenswil: ZHAW.

; ().

Highly oxygen permeable electrospun webs as functional food contact layer for Pd-based oxygen scavenger films

: Referat.

In: International Workshop in Electrospinning Applied to Food Packaging. Kongress. Valencia: CSIC.

2012

().

11th International Olive Oil Award - Zurich 2012

: Booklet.

In: . Wädenswil: ¯¯-.

; ; ().

Analytische Untersuchungen am Kräutersalz "Herbamare"

.

ZHAW Transfer, 1.

; ; ; ().

Application of a novel bioingredient based on co-fermentation of Weissella confusa and Propionibacterium freudenreichii to improve shelf-life and quality of bakery products

: Oral presentation.

In: 5th International Symposium Sourdough: Cereal Fermentation for Future Foods. (Oct 10-12). Helsinki, Finland: VTT Technical research centre of Finland.

; ; ; ; ().

Application of a novel bioingredient based on co-fermentation of Weissella confusa and Propionibacterium freudenreichii to improve shelf-life and quality of bakery products.

: Vortrag.

In: V. Symposium on Sourdough “Cereal Fermentation for Future Foods”. Symposium. (10.10.2012). Helsinki, Finnland: University of Helsinki.

; ; ().

Application of oxygen scavengers to prevent the discolouration of ham

: Poster Presentation.

In: 5th International Symposium on Food Packaging. Symposium. Berlin: ILSI.

; ; ; ; ().

Biocontrol of Salmonella Typhimurium in RTE foods with the virulent bacteriophage FO1-E2

.

International Journal of Food Microbiology, 154, 1-2. 66-72. Peer reviewed.

; ; ; ; ; ().

Consumer Sensory Expectations of Swiss Organic Yoghurt

: Poster.

In: Eurosense. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. Bern: Elsevier. Peer reviewed.

; ; ; ().

Detection of faecal indicator organisms by RT-qPCR

.

In: poster presentation at the SGM Annual Congress 2012. St. Gallen: SGM.

; ; ; ; ().

Development of a novel functional drink containing Aronia (Aronia melanocarpa) for the aging population

: Poster.

In: X International Symposium on Vaccinium and Other Superfruits. (June 17-22). Maastricht: International Society for Horticultural Science, ISHS.

; ; ; ; ; ; ().

Development of an efficient strategy for the identification of the dominant microflora of cocoa fermentation

.

In: 1st International Congress on Industrial Microbiology. Kongress. (16-17.10.2012). Olten: Microscon.

; ; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenging film for food packaging

: Referat.

In: IAPRI World Packaging Congress. Congress. (18.06.2012). San Luis Obispo, USA: Cal Tech Uni..

; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenging films for food packaging,

: Referat.

In: International Workshop Processing technologies and functional properties of nanomaterials for food packaging. Symposium. (11.09.2012). Wrocklaw. Poland: University of Wracklaw.

; ; ; ().

Einflüsse von modifizierter Atmosphärenverpackung auf die Qualität und Haltbarkeit von Muffins

: Poster Presentation.

In: GDL Congress Food Technology. Kongress. Dresden: GDL.

; ; ().

Entwicklung eines „Menü-Nachhaltigkeits-Index“ für die Schweizer Gemeinschaftsgastronomie

: Poster.

In: 49. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. München: DGE.

; ; ; ; ; ().

Ernährung und Nachhaltigkeit: Studie an drei Schweizer Institutionen

: Poster.

In: 49. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. München: DGE.

().

Future Technologies in Packaging

: Referat.

In: Lebensmitteltagung. Tagung. Wädenswil: ZHAW.

; ; ; ; ; ().

High-Performance Liquid Chromatography−Mass Spectrometry Profiling of Phenolic Compounds for Evaluation of Olive Oil Bitterness and Pungency

.

Journal of Agricultural and food Chemistry, 7. 7597-7606. Peer reviewed.

().

Innovations in packaging through the application of nanotechnology

: referat.

In: Nanopack, Seminar on Nanotechnologies for Packaging. Symposium. (15.05.2012). Barcelona: Spanish Plastic Producers.

; ; ().

Menü-Nachhaltigkeits-Index

.

Ernährungs-Umschau, 12 648.