Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Process design
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2005.
Die Weintypisierung als Navigationshilfe.
Obst- und Weinbau.
2005(3), pp. 14-16.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2004.
Einfluss von oenologischen Massnahmen auf das Reifungspotenzial von Wein.
Deutsches Weinbau-Jahrbuch.
pp. 248-257.
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Flüeler, Thomas,
2004.
Produktekontrolle vor und nach der Abfüllung.
In:
Wädenswiler Weintage 2004, Wädenswil, 8.-9. Januar 2004.
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
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Bernath, Konrad; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli; Nickel, Kathrin; Sägesser, Hansruedi; Wäfler, Christina; Galli, Jérôme; Flüeler, Thomas,
2003.
Influence of pre-bottling filtration techniques on wine quality [paper].
In:
7e symposium international d’oenologie, Bordeaux, France, 2003.
pp. 458-461.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli,
2003.
Obst- und Weinbau.
2003(1), pp. 8-10.
Food chemistry
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Huber, Petra,
2020.
“Seeing is believing” – what about feeling? : a sensory-driven formulation concept.
In:
Forum Cosmeticum, Berlin, Germany (hybrid), 28-29 October 2020.
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Huber, Petra; Feusi, Yves; Cezanne, Marie-Louise,
2020.
Identification of sensory core factors to optimize product quality and customer satisfaction [poster].
In:
31st IFSCC Congress, Yokohama, Japan, 20-23 October 2020.
Yokohama:
Society of Cosmetic Chemists of Japan (SCCJ).
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Mathis, Beat; Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Gerber, Oliver,
2020.
Aromaverluste in Obstsaft und Obstwein durch Schönung und Filtration.
In:
Seminar Schweizer Obstverwerter, 2020.
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André, Amandine; Leupin, Marianne; Kneubühl, Markus; Pedan, Vasilisa; Chetschik, Irene,
2020.
Plants.
9(12), pp. 1740.
Available from: https://doi.org/10.3390/plants9121740
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Pedan, Vasilisa; Stamm, Elisa; Do, Tiên; Holinger, Mirjam; Reich, Eike,
2020.
HPTLC fingerprint profile analysis of coffee polyphenols during different roast trials.
Journal of Food Composition and Analysis.
94(103610).
Available from: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103610
Food perception
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Brombach, Christine,
2018.
Topinambur, ein leckeres Wintergemüse.
WädiInfo.
2018(3), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3665
-
Brombach, Christine,
2018.
Fleischkonsum in der Schweiz heute : einige Überlegungen dazu.
WädiInfo.
2018(2), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3664
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Brombach, Christine,
2018.
.
In:
Stiftung Dr. Rainer Wild, ed.,
Essbiografie : Annäherungen an die individuellen Ernährungsgewohnheiten.
Heidelberg:
Wild-Stiftung.
pp. 73-93.
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Latz, Norbert; Brombach, Christine; Eichenauer, Gerhard; Gehling, Johannes; Herzog, Christiane; Kudick, Klaus-Dieter; Ristow, Bianca; Simon, Christa; Sprenger, Stefan; Wiegand, Ronald,
2018.
Fleischerei heute in Lernfeldern : mit Fachenglisch.
5. überarbeitete Auflage, revidierte Ausgabe.
Hamburg:
Verlag Handwerk und Technik.
ISBN 978-3-582-14003-6.
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Brombach, Christine,
2018.
Foodtrends und unser Essverhalten von morgen aus Sicht der Forschung.
In:
Volkshochschule Mittelthurgau: Agrarzyklus 1. Teil, Weinfelden, 8. und 15. Januar 2018.
Food technology
-
Tinzl-Malang, Saskia Katharina; Grattepanche, Franck; Rast, Peter; Fischer, Peter; Sych, Janice Marie; Lacroix, Christophe,
2020.
LWT - Food Science and Technology.
127, pp. 109375.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109375
-
Berger, Verena; Müller, Claudia,
2020.
Wie nachhaltig ist mein Menü?.
fmpro service.
2020(1), pp. 10-11.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-19980
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Schmid, Tamara; Baumer, Beatrice; Rüegg, Ramona; Näf, Patrick; Kinner, Mathias; Müller, Nadina,
2020.
International Journal of Food Science & Technology.
55(8), pp. 2990-2999.
Available from: https://doi.org/10.1111/ijfs.14564
-
Geiger, Philippe; Buchli, Jürg; Rüegg, Ramona; Müller, Nadina,
2020.
Evaluation of the effect of a novel membrane filtration system on the life span of frying oil.
International Journal of Food Science & Technology.
56(4), pp. 1844-1854.
Available from: https://doi.org/10.1111/ijfs.14811
-
Sych, Janice; Kaelin, Ivo; Inanir, Dilara; Faeh, David; Pestoni, Giulia; Mueller, Nadina; Rohrmann, Sabine,
2020.
In:
13th European Nutrition Conference, Dublin, Ireland, 15-18 October 2019.
Cambridge University Press.
pp. E301.
Available from: https://doi.org/10.1017/S0029665120002499
Packaging
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Rüegg, Nadine; Kinner, Mathias; Kündig, René; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2014.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2014(2), pp. 66-75.
-
Brombach, Christine; Miescher, Susanna; Yildirim, Selçuk,
2014.
OPTIFEL : altersgerechte Verpackungen.
Transfer.
2014(3), pp. 8.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-5888
-
Rüegg, Nadine; Yildirim, Selçuk; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2014.
Backtechnik Europe.
2014(4), pp. 30-35.
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Lamberti, Manuela; Bärtschi, Katharina; Yildirim, Selçuk,
2013.
In:
iFood13 - Innovation Food Conference, Hannover, Germany, 8-10 October 2013.
Hannover:
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Flury, Christine; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk; Kleinert, Michael; Schönlechner, Regine,
2013.
Optimisation of gluten-free pasta – improvement of the nutritional quality [poster].
In:
3rd International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages (GF13), Vienna, Austria, 12-14 June 2013.
QM and food law
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Kirchsteiger-Meier, Evelyn; Styger, Beat,
2010.
Halal - islamkonforme Lebensmittel.
Lebensmittel-Technologie.
2010(10), pp. 9.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kirchsteiger-Meier, Evelyn,
2010.
Langjährige Zusammenarbeit zahlt sich für beide Seiten aus.
Lebensmittel-Technologie.
2010(7-8), pp. 13.
-
Kirchsteiger-Meier, Evelyn; Kobler-Wehrli, Sonja,
2010.
Schutz geographischer Angaben und Ursprungsbezeichnungen.
Lebensmittel-Technologie.
2010(11), pp. 10.
-
Kirchsteiger-Meier, Evelyn,
2009.
Europäisierung des schweizerischen Lebensmittelrechts.
Transfer.
2009(2), pp. 5.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-9859
Food microbiology
-
Knecht, Leandra; Born, Yannick; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2016.
Identification of phage receptors in Erwinia amylovora after transposon mutagenesis [poster].
In:
Viruses of Microbes (VoM), Liverpool, United Kingdom, 18-22 July 2016.
-
Krapf, Tamara; Kuhn, Roger; Kauf, Peter; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Fieseler, Lars,
2016.
Water Science and Technology.
16(6), pp. 1674-1682.
Available from: https://doi.org/10.2166/ws.2016.052
-
Born, Yannick; Fieseler, Lars,
2016.
The effectiveness of T5-like phages to control Salmonella enterica.
In:
3rd International Conference «Bacteriophages», Moscow, Russia, 13-15 October 2016.
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Born, Yannick; Bosshard, Lars; Duffy, Brion; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2015.
Protection of Erwinia amylovora bacteriophage Y2 from UV-induced damage by natural compounds.
Bacteriophage.
5(4), pp. e1074330.
Available from: https://doi.org/10.1080/21597081.2015.1074330
-
Born, Yannick; Fieseler, Lars,
2015.
A bacteriophage cocktail to control Salmonella Typhimurium [poster].
In:
21st Biennial Evergreen International Phage Biology Meeting, Olympia, USA, 2-7 August 2015.
Food biotechnology
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Haefeli, Deborah; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Broad and complex anti-Listeria activity among meat and fish isolates of lactic acid bacteria.
In:
2nd International Symposium on Fermented Meat, Valencia, Spain, 20-23 October 2014.
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Meile, Leo; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Bärtschi, Katharina; Romanens, Edwina; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Development of a lab-scale model system for the cocoa bean fermentation.
In:
Choco Tec 2014 - der Schokoladenkongress des Jahres, Köln, Deutschland, 9.-11. Dezember 2014.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Schwendimann, Livia; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
In:
7. Symposium: Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel‐Mikrobiologie, Lemgo, Germany, 1-2 July 2014.
-
Lacroix, Christophe; Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Kleinert, Michael,
2014.
In:
3rd International Vitamin Conference (IVC), Washington DC, USA, 12-15 May 2014.
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Sych, Janice Marie; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Miescher Schwenninger, Susanne; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2013.
Guiding the development of multi-functional ingredients for bakery products : an overview [poster].
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Nachhaltigkeit und Energie in der Lebensmittelkette, Wädenswil, 14. November 2013.
Nutrition
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Cezanne, Marie-Louise; Infanger, Esther; Schlüchter, Steffi; Bongartz, Annette,
2018.
Sugar reduction in granola / crunchy types of breakfast cereals [poster].
In:
32nd EFFoST International Conference, Nantes, France, 6-8 November 2018.
-
Sych, Janice Marie,
2018.
In:
13. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Epidemiologie DGEpi, Bremen, 26.-28. September 2018.
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Pestoni, G.; Krieger, J.-P.; Sych, J. M.; Fäh, D.; Rohrmann, S.,
2018.
Determinants of diet quality and differences in food consumption between Swiss language regions.
In:
Swiss Public Health Conference 2018, Neuchâtel, 7-8 November 2018.
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Brombach, Christine,
2018.
In:
Jubiläumsfeier des Vereins zur Förderung der Blutwurst, Kappel am Albis, 02. Juni 2018.
-
Brombach, Christine,
2018.
WädiInfo.
2018(6), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3733