Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Food chemistry
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Pedan, Vasilisa; Weber, Carlo; Do, Tiên; Fischer, Norbert; Reich, Eike; Rohn, Sascha,
2017.
HPTLC fingerprint profile analysis of cocoa proanthocyanidins depending on origin and genotype.
Food Chemistry.
267, pp. 277-287.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.08.109
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Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard; Oberg, Dieter,
2016.
.
In:
Boskou, Dimitrios; Clodoveo, Maria Lisa, eds.,
Products from olive tree.
InTech.
pp. 137-155.
Available from: https://doi.org/10.5772/64727
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Pedan, Vasilisa; Fischer, Norbert; Rohn, Sascha,
2016.
Analytical and Bioanalytical Chemistry.
408(21), pp. 5905-5914.
Available from: https://doi.org/10.1007/s00216-016-9705-7
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Schneller, Reinhard; Popp, Martin; Bongartz, Annette,
2015.
Salz & Pfeffer.
2015(4), pp. 58-59.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-1834
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard,
2015.
Salz & Pfeffer.
2015(7).
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-1835
Food perception
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Brombach, Christine,
2017.
Meals and eating practices in a multi-generational approach : a qualitative insight study.
In:
11th European Nutrition and Dietetics Conference, Madrid, 29 June - 1 July 2017.
Available from: https://www.scitechnol.com/conference-abstracts-files/2324-9323-C1-002-014.pdf
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Brombach, Christine,
2017.
Sommerzeit, Salatzeit : bunte Vielfalt auf dem Teller.
WädiInfo.
2017(7), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3677
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Brombach, Christine,
2017.
Wasser ist unser wichtigstes Lebensmittel.
WädiInfo.
2017(6), pp. 19.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3676
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Brombach, Christine,
2017.
Frische Wildkräuter und Wildgemüse in der Ernährung.
WädiInfo.
2017(5), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3670
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Rohrmann, Sabine; Brombach, Christine,
2017.
Nahrungsergänzungsmittel für Senioren : was brauchen Ihre Bewohner wirklich?.
Verpflegen.
2017(22), pp. 31-33.
Food technology
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Tinzl-Malang, S.; Grattepanche, F.; Rast, P.; Sych, Janice Marie; Lacroix, C.,
2018.
Journal of Cereal Science.
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Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine,
2018.
Bulletin nutritionnel suisse.
2019, pp. 24-40.
Available from: https://doi.org/10.24444/blv-2018-0211
-
Martin, Manuel; Berger, Verena; Müller, Claudia,
2017.
Impact.
(39), pp. 50-52.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-1742
-
Müller, Claudia; Städeli, Carolina; Beretta, Claudio; Buchli, Jürg,
2017.
Rüstabfälle - Vergleich Gastronomie und Verarbeitungsindustrie [poster].
In:
Proceedings of the German Nutrition Society, Abstractband zum 54. Wissenschaftlichen Kongress.
54. Jahreskonferenz der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Kiel, Deutschland, 1.-3. März 2017.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
Proceedings of the German Nutrition Society ; 23.
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Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie; Schneider, K.; Lang, N.; Stolze, M.; Kopainsky, B.; Müller, A.; Frischknecht, R.; Stucki, M.; Schader, C.,
2017.
Sustainable and healthy diets : trade-offs and synergies [poster].
In:
16. Dreiländertagung der DGEM, AKE und GESKES, Zürich, 29. Juni - 2. Juli 2017.
Packaging
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Malang, Saskia; Grattepanche, Frank; Mendez, Viktoria; Yildirim, Selçuk; Lacroix, Christophe,
2012.
In:
V. Symposium on Sourdough, Cereal Fermentation for Future Foods, Helsinki, Finland, 10-12 October 2012.
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Yildirim, Selçuk; Eberhard, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
Development of palladium based oxygen scavenging films for food packaging.
In:
COST Action FA0904 on Processing Technologies and Functional Properties of Polymer Nanomaterials for Food Packaging, Wroclaw, Poland, 11-12 September 2012.
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Kündig, Rene; Renke, Nadine; Wahrenberger, Priska; Yildirim, Selçuk,
2012.
Einflüsse von modifizierter Atmosphärenverpackung auf die Qualität und Haltbarkeit von Muffins [poster].
In:
6. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Dresden, Deutschland, 27.-29. September 2012.
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Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
In:
6. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Dresden, Deutschland, 27.-29. September 2012.
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Yildirim, Selçuk; Lohwasser, Wolfgang; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
Development of palladium based oxygen scavenging film for food packaging.
In:
18th IAPRI World Packaging Conference, San Luis Obispo, USA, 18-21 June 2012.
QM and food law
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Food microbiology
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Guenther, Susanne; Herzig, Oliver; Fieseler, Lars; Klumpp, Jochen; Loessner, Martin J.,
2012.
Biocontrol of Salmonella Typhimurium in RTE foods with the virulent bacteriophage FO1-E2.
International Journal of Food Microbiology.
154(1-2), pp. 66-72.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.12.023
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kuhn, Roger; Krapf, Tamara; Fieseler, Lars,
2012.
Detection of faecal indicator organisms by RT-qPCR [poster].
In:
SGM Annual Congress 2012 - Swiss Society for Microbiology, St. Gallen, 21-22 June 2012.
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Fieseler, Lars; Schmitter, Sibylle; Teiserskas, Justinas; Loessner, Martin J.,
2012.
Rhamnose-inducible gene expression in Listeria monocytogenes.
PLOS ONE.
7(8), pp. e43444.
Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0043444
-
Fieseler, Lars; Loessner, Martin; Hagens, Steven,
2011.
Bacteriophages and food safety
.
In:
Lacroix, Christophe, ed.,
Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation.
Oxford:
Woodhead Publishing.
pp. 161-178.
Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition ; 201.
Available from: https://doi.org/10.1533/9780857090522.1.161
-
Heller, Knut; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2011.
1. Auflage.
Hamburg:
Behr.
ISBN 978-3-89947-594-4.
Food biotechnology
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Nutrition
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Marx, Kerstin; Körner, J.; Dawczynski, Christine; Lorkowski, Stefan; Meier-Gräwe, Uta; Brombach, Christine,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Brombach, Christine; Holzmann, Martina,
2018.
In:
Proceedings of the German Nutrition Society, Abstractband zum 55. Wissenschaftlichen Kongress.
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
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Brombach, Christine,
2018.
Was macht Ernährungsberatung nachhaltig und zukunftsfähig?.
In:
Proceedings of the German Nutrition Society, Abstractband zum 55. Wissenschaftlichen Kongress.
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
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Rohde, Anna; Lorkowski, Stefan; Dawczynski, Christine; Brombach, Christine,
2018.
Was möchten junge Erwachsene an ihrem Ernährungsverhalten ändern und wie wollen sie das erreichen? [poster].
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Brombach, Christine,
2018.
Topinambur, ein leckeres Wintergemüse.
WädiInfo.
2018(3), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3665