Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Food chemistry
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Food perception
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Brombach, Christine,
2017.
Meals and eating practices within a multi-generational approach : a qualitative insight study.
International Journal of Clinical Nutrition & Dietetics.
3(122), pp. 1-6.
Available from: https://doi.org/10.15344/2456-8171/2017/122
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Schader, Christian; Müller, Adrian; Brombach, Christine,
2017.
Nachhaltige und gesunde Ernährung: Mehr Synergien als Zielkonflikte.
Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin.
2017(2), pp. 12-16.
Available from: https://www.rosenfluh.ch/media/ernaehrungsmedizin/2017/02/Nachhaltige-und-gesunde-Ernaehrung-Mehr-Synergien-als-Zielkonflikte.pdf
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Steinemann, Nina; Grize, Leticia; Ziesemer, Katrin; Kauf, Peter; Probst-Hensch, Nicole; Brombach, Christine,
2017.
Relative validation of a food frequency questionnaire to estimate food intake in an adult population.
Food & Nutrition Research.
61(1305193), pp. 1305193.
Available from: https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1305193
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Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie; Schneider, K.; Lang, N.; Stolze, M.; Kopainsky, B.; Müller, A.; Frischknecht, R.; Stucki, M.; Schader, C.,
2017.
Sustainable and healthy diets : trade-offs and synergies [poster].
In:
16. Dreiländertagung der DGEM, AKE und GESKES, Zürich, 29. Juni - 2. Juli 2017.
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Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Hege, Marianne; Grütter, Stefanie; Rohrmann, Sabine; Schader, Christian,
2017.
Zukunftsfähiges, gesundes Essen : was Konsumenten tun können.
Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin.
2, pp. 21-24.
Available from: https://www.rosenfluh.ch/media/ernaehrungsmedizin/2017/02/Zukunftsfaehiges-gesundes-Essen-Was-Konsumenten-tun-koennen.pdf
Food technology
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Buchli, Jürg; Aus der Au, Philipp; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2016.
Energieeffizienz des Brotbackprozesses : Teil 2.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2016(2), pp. 75-82.
Available from: https://doi.org/10.23789/1869-2303
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Schaub, Jolanda; Buchli, Jürg; Rombini, Sanzio; Gasser, Franz,
2016.
Energieverbrauch bei der Kernobstlagerung.
Obst- und Weinbau.
152(22), pp. 12-16.
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Müller, Claudia; Streule, Stefanie; Brechbühler Peskova, Marie; Buchli, Jürg,
2016.
Gewinnung und Verwertung von Kakaopulpe in Honduras [poster].
In:
53. Jahreskonferenz der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Fulda, Deutschland, 2.-4. März 2016.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
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Baier, Urs; Mosberger, Lona; Gröbly, Dominik; Buchli, Jürg; Müller, Claudia,
2016.
Winterthur:
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
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Sych, Janice Marie; Lacroix, Christophe; Stevens, Marc J.A.,
2016.
Vitamin B12 : physiology, production and application
.
In:
Industrial biotechnology of vitamins, biopigments, and antioxidants.
Weinheim:
Wiley.
pp. 129-159.
Available from: https://doi.org/10.1002/9783527681754.ch6
Packaging
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Yildirim, Selçuk; Konrad, Daniel; Calvez, Ségolène; Drider, Djamel; Prévost, Hervé; Lacroix, Christophe,
2007.
Applied Microbiology and Biotechnology.
77(3), pp. 525-531.
Available from: https://doi.org/10.1007/s00253-007-1188-1
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Lacroix, Christophe; Yildirim, Selçuk,
2007.
Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality.
Current Opinion in Biotechnology.
18(2), pp. 176-183.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.copbio.2007.02.002
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Yildirim, Selçuk; Ruinatscha, Reto; Gross, Rainer; Wohlgemuth, Roland; Kohler, Hans-Peter E.; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2006.
Selective hydrolysis of the nitrile group of cis-dihydrodiols from aromatic nitriles.
Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic.
38(2), pp. 76-83.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.molcatb.2005.11.006
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Yildirim, Selçuk; Franko, Telma T.; Wohlgemuth, Roland; Kohler, Hans-Peter E.; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2005.
Advanced Synthesis & Catalysis.
347(7-8), pp. 1060-1072.
Available from: https://doi.org/10.1002/adsc.200505075
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Yildirim, Selçuk; Zezula, Josef; Hudlicky, Tomas; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2004.
Advanced Synthesis & Catalysis.
346(8), pp. 933-942.
Available from: https://doi.org/10.1002/adsc.200404032
QM and food law
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Food microbiology
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Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
"Fadenziehen" in Broten! Ist eine Zunahme der Brotkrankheit zu erwarten?.
Artisan - Das Magazin für Handwerkskunst und Slow Baking.
2007(1), pp. 16-19.
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Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
Möglichkeiten zur Verhinderung der Brotkrankheit "Fadenziehen" in Weizenbroten.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2007(2), pp. 98-101.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kovalj, Tamara; Kneifel, Wolfgang,
2004.
Thermal inactivation of Salmonella spp. and other microorganisms during chocolate making [poster].
In:
5th World Congress on Foodborne Infections and Intoxications, Berlin, Germany, 7-11 June 2004.
Food biotechnology
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Nutrition
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2017.
Clevere Speisewahl : Nudging in der KiTa- und Schulverpflegung.
In:
3. Fachtagung KiTa- und Schulverpflegung, Leipzig, 6. November 2017.
Available from: https://www.vernetzungsstelle-sachsen.de/files/2017/11/Prof.-Brombach_Clevere-Speisenwahl-Nudging.pdf
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Brombach, Christine; Kasten, Friederike,
2017.
Der Küchengarten : (H)Ort für gesundes Essen.
Ernährungs Umschau.
2017(11), pp. 47-50.
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Brombach, Christine,
2017.
Heisse Suppen halten Leib und Seele zusammen.
WädiInfo.
2017(10), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3680
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Brombach, Christine,
2017.
Essen - was uns gut tut. Mineralien, Vitamine und Co. Für unsere Knochen ist es nie zu spät!.
In:
Patientenkongress Welt-Osteoporosetag, Mainz, Deutschland, 20. Oktober 2017.
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Brombach, Christine,
2017.
Ernährungstrends : vegetarisch-vegan-fleischreich «frei von»…was sind die Folgen?.
In:
21. Tag der Landjugend, St.Gallen, 15. Oktober 2017.