Nadine Rüegg

  Nadine Rüegg

Nadine Rüegg
ZHAW Life Sciences und Facility Management
Einsiedlerstrasse 29
8820 Wädenswil

+41 (0) 58 934 54 22
nadine.rueegg@zhaw.ch

Persönliches Profil

Tätigkeit an der ZHAW als

Wissenschaftliche Mitarbeiterin Verpackungstechnologie/ Verfahrenstechnik
Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation

www.zhaw.ch/ilgi/technologie

Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse

Active Packaging: Development of active packaging technologies such as oxygen scavengers and antimicrobial films to preserve the quality, improve the safety and extent the shelf life of packaged food

Masterarbeit: Total Cost of Ownership und CO2-Bilanzierung einer Flaschenreinigungsmaschine in der Getränkeindustrie
Bachelorarbeit: Prozessoptimierung an einer Aseptic Cold Filling (ACF) Anlage

Aus- und Fortbildung

2009 - 2010 Masterstudium Food Processing an der Hochschule Fulda
2005 - 2009 Bachelorstudium Lebensmitteltechnologie an der Hochschule Fulda

Projekte

Mitarbeit an folgenden Projekten

Publikationen

Beiträge, peer-reviewed

; ; ; ; ().

Inactivation of Palladium-based Oxygen Scavenger System by Volatile Sulphur Compounds Present in the Headspace of Packaged Food

.

Packaging Technology and Science, IAPRI Conference Paper., 30. 427-442. Peer reviewed.

; ; ().

Use of palladium based oxygen scavenger to prevent discoloration of ham

.

Food Packaging and Shelf Life, 8 56-62. Peer reviewed.

; ; ().

Development of Palladium-based Oxygen Scavenger: Optimization of Substrate and Palladium Layer Thickness

.

Packaging Technology and Science, 28, 710-718. Peer reviewed.

Beiträge, nicht peer-reviewed

; ; ; ; ().

Application of palladium-based oxygen scavenger to extend the shelf life of bakery products

: Kongress.

In: 6th International Symposium on Food Packaging - Scientific Developments Supporting Safety and Innovation. Symposium (18. März 2016). Barcelona: ILSI.

; ; ().

Polysaccharide and essential oils coatings for active food packaging materials

.

In: Baltic polymer symposium 2016. ISBN 9786090212356. (88). Klaipeda: Klaipeda.

; ; ().

Critical Interactions between palladium based oxygen scavenger and the food

: Keynote.

In: In International conference Eco-sustainable Food Packaging Based on Polymer Nanomaterials. Congress. (29.03.2014). Rome: COST ACTION FA0904.

; ().

Effect of storage conditions and sulphur compounds on the activity of palladium based oxygen scavenging films

.

In: Proceedings of the 19 th IAPRI World Conference on Packaging . Melbourne: Victoria University.

; ; ; ; ().

Einfluss von modifizierter Atmosphärenverpackung und Lagertemperatur auf die Haltbarkeit und Qualität teilgebackener Brötchen

.

Cereal Technology, 2. 66-75.

; ; ; ().

Optimale Verpackung

.

Backtechnik Europe, 4

; ; ().

Optimierung von modifizierten Atmosphärenverpackungen von Cherry Tomaten mittels Mikroperforation

: Poster Präsenation.

In: GDL Kongress . Kongress. (16. Oktober 2014). Rodgau: GDL.

; ; ; ; ().

«Bake & pack» - Backwarenverpackungen unter der Lupe

: Referat.

In: Easy Fairs Verpackung. Messe. (18.08.2013). Zurich: Easy Fairs.

; ; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenger packaging film

: Referat.

In: International Workshop “Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food. Wädenswil: ZHAW.

; ; ; ().

High gas permeable food contact layer by electrospun nanofibers

: Poster Presentation.

In: International Workshop “Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food. Kongress. Wädenswil: ZHAW.

; ().

Packaging gets active: Development of a novel oxygen scavenging film for food packaging

: Keynote.

In: International Food Packaging Congress. Kongress. (10.04.2013). Izmir, Turkey: Chamber of Chemical Engineers.

; ; ; ; ().

Untersuchung der Einflüsse von MAP und Lagerungstemperatur auf die Haltbarkeit von Teilgebackenen Brötchen & Muffins

: Referat.

In: Tagung für Arbeitsgemeinschaft für Getreide Forschung. Bingen, Germany: AGF.

; ; ; ; ; ().

Use of an oxygen scavenger to prolong the shelf life of part baked bread

: Poster Presentation.

In: IAPRI Packaging Symposium. Symposium. Espoo, Finnland: IAPRI.

; ; ().

Application of oxygen scavengers to prevent the discolouration of ham

: Poster Presentation.

In: 5th International Symposium on Food Packaging. Symposium. Berlin: ILSI.

; ; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenging film for food packaging

: Referat.

In: IAPRI World Packaging Congress. Congress. (18.06.2012). San Luis Obispo, USA: Cal Tech Uni..

; ; ().

Development of palladium based oxygen scavenging films for food packaging,

: Referat.

In: International Workshop Processing technologies and functional properties of nanomaterials for food packaging. Symposium. (11.09.2012). Wrocklaw. Poland: University of Wracklaw.

; ; ; ().

Einflüsse von modifizierter Atmosphärenverpackung auf die Qualität und Haltbarkeit von Muffins

: Poster Presentation.

In: GDL Congress Food Technology. Kongress. Dresden: GDL.

; ; ; ().

Packaging Gets Active: Improvement of Preservation of Food Quality by Using a Novel Oxygen Scavenging Film

: Referat.

In: GDL Congress Food technology. Kongress. (28.09.2012). Dresden: GDL.

; ().

Aktive Verpackungen für Lebensmittel

.

Swiss Engineering, 11/2011. 17.

; ().

Mehr als nur einpacken

.

Früchte und Gemüse, 5/2011. 14.