Prof. Dr. Selçuk Yildirim

Prof. Dr. Selçuk Yildirim
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Zentrum für Lebensmittelherstellung und –verpackung
8820 Wädenswil
Arbeit an der ZHAW
Leitungsfunktion
- Stv. Institutsleitung Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation
- Zentrumsleitung Zentrum für Lebensmittelherstellung und -Verpackung
- Leitung Forschungsgruppe Lebensmittelverpackung
Tätigkeit an der ZHAW
Lehrtätigkeit in der Weiterbildung
- Einführung: Anforderungen an die Konformität von Lebensmittelverpackungen
- Nachhaltige Verpackungen: Grundlagen, Materialien & Bewertung
- EU/CH and China Food Contact Material World: Differences and Alignments
Aus- und Weiterbildung
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Innovative Verpackungsmaterialien:Entwicklung von innovativen Verpackungsmaterialien
-Aktive Verpackungen
-Neuartige Verpackungsmaterialien
-Hochbarrierefolien
Biopackaging: Entwicklung von nachhaltigen und innovativen Bioverpackungen und Gestaltung der Prozesse für die Anwendung dieser Materialien
-Biobasierte Materialien
-Biologisch abbaubare Materialien
-Nachhaltige Verpackung
-Verpackungsmaterial aus nebenströmen der Agro-food Industrie
Entwicklung und Optimierung von Lebensmittel-Verpackungsprozessen:
-Einsatz der bestehenden Prozesse für neue Anwendungen
-Optimierung der Verpackungsprozesse für eine Verlängerung der Lebensmittelqualität
-Entwicklung von neuen Verpackungsprozessen
Beruflicher Werdegang
2021- Stellvertretender Insitutsleiter, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2018 - Leiter Zentrum für Lebensmittelherstellung und -Verpackung, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2018 - Leiter Forschungsgruppe Lebensmittelverpackung, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2017 - Dozent, Institut für Lebensmittelwissenschaften, Ernährung und Gesundheit, Departement Gesundheitswissenschaften und Technologie, ETH Zürich, Zürich, Schweiz
2013 – Professor, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2010 - 2017 Leiter Zentrum für Lebensmitteltechnologie und Verpackung, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2010 – Dozent, Institute für Lebensmittel- und Getränkeinnovation, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil, Schweiz
2007 – 2009 Projektleiter “Active Packaging”, European Research and Development Centre, Alcan Packaging, Neuhausen, Schweiz
2006 – 2007 Oberassistent, Laboratory of Food Biotechnology, Institute of Food Science and Nutrition, ETH Zürich, Zürich, Schweiz
2005 – 2006 Post-Doc, Laboratory of Food Biotechnology, Institute of Food Science and Nutrition, ETH Zürich, Zürich, Schweiz
Aus- und Fortbildung
2017 Konfliktmanagement für Führungspersonen, ZHAW, Wädenswil, Switzerland
2015 Führungsausbildung, ZHAW, Switzerland
2013 CAS Hochschuldidaktik, PHZH, Zurich, Switzerland
2004 Dr. sc. ETH Zurich, Institute für Biotechnologie, ETH Zurich, Zurich, Switzerland
1999 Master of Science in Process Engineering, Department of Process Engineering, Technical University of Hamburg-Harburg (TUHH), Hamburg, Germany
1997 Bachelor of Science in Food Engineering, Department of Food Engineering, Middle East Technical University, Ankara, Turkey
Mitglied in Netzwerken
- IAPRI (International Association of Packaging Research Institutes), Board Membr
- Member of the Board, Co-founder Academic Lead of Packaging Innovation Network Switzerland, ,
- Management Committee Member of the Cost Action CA19124 “Rethinking packaging for circular and sustainable food supply chains of the future (CIRCUL-A-BILITY)
- Member of the Board of Swiss Food Research
Projekte
- Entwicklung von nachhaltigen Verpackungen für den Kühltransport / ProjektleiterIn / Projekt laufend
- Valorization of Swiss Agri-Food Side Streams / ProjektleiterIn / Projekt laufend
- LOFT – Local food for the future / Teammitglied / Projekt laufend
- COST Action – Rethinking packaging for circular and sustainable food supply chains of the future (CIRCUL-A-BILITY) / Teammitglied / Projekt laufend
- Verpackung aus Nebenströmen / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Sustainable Packaging Architecture / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Protective coatings for the extension of the shelf life of foods / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Eco-friendly carton-based packaging / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Biobasierte funktionale Lebensmittelverpackungen / Stellv. ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Aufbau eines Industrie-Konsortiums zur Umsetzung der Projektidee "Reduktion von Lebensmittelverlusten in der verarbeitenden LM-Industrie" / Co-ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- BIOMAT (Integrated Bio-based Materials Value Chains) / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Calcium carbonate based active packaging / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Oxidationsprozesse in Lebensmitteln / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- COST Action – Mathematical and Computer Science Methods for Food Science and Industry (FoodMC) / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Verpackung Schweizer Pilze / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- BIOPAC (Biopolymer based bioactive food packaging) / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Active labels / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- COST Action – Active and intelligent fibre-based packaging - innovation and market introduction / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- OPTIFEL / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Simulation von Lebensmittelverpackungen und die Auswirkungen auf die Haltbarkeit / Co-ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- COST Action – Eco-sustainable Food Packaging Based on Polymer Nanomaterials / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- COST Action – Electrospun Nano-fibres for bio inspired composite materials and innovative industrial applications / ProjektleiterIn / Projekt abgeschlossen
- Multifunctional bakery bioingredients / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
Publikationen
-
Lee, Melissa; Rüegg, Nadine; Yildirim, Selçuk,
2023.
Packaging Technology and Science.
36(8), S. 647-656.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/pts.2733
-
Dörnyei, Krisztina Rita; Uysal-Unalan, Ilke; Krauter, Victoria; Weinrich, Ramona; Incarnato, Loredana; Karlovits, Igor; Colelli, Giancarlo; Chrysochou, Polymeros; Fenech, Margaret Camilleri; Pettersen, Marit Kvalvåg; Arranz, Elena; Marcos, Begonya; Frigerio, Valeria; Apicella, Annalisa; Yildirim, Selçuk; Poças, Fátima; Dekker, Matthijs; Johanna, Lahti; Coma, Véronique; Corredig, Milena,
2023.
Sustainable food packaging : an updated definition following a holistic approach.
Frontiers in Sustainable Food Systems.
7(1119052).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3389/fsufs.2023.1119052
-
Rüegg, Nadine; Teixeira, Stephanie Rosa; Beck, Barbara Maria; Monnard, Fabien Wilhelm; Menard, Rico; Yildirim, Selçuk,
2022.
Food Packaging and Shelf Life.
34(100982).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100982
-
Rüegg, Nadine; Röcker, Bettina; Yildirim, Selçuk,
2022.
Food Packaging and Shelf Life.
31(100771).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2021.100771
-
Hettmann, Kai; Monnard, Fabien W.; Melo Rodriguez, Gabriela; Hilty, Florentine M.; Yildirim, Selçuk; Schoelkopf, Joachim,
2022.
Materials.
15(6), S. 2155.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/ma15062155
-
Röcker, Bettina; Mäder, Gabriel; Monnard, Fabien Wilhelm; Jancikova, Magdalena; Welker, Matthias; Schoelkopf, Joachim; Yildirim, Selçuk,
2021.
Materials.
14(17).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/ma14175000
-
Barra, Ana; Santos, Jéssica D. C.; Silva, Mariana R. F.; Nunes, Cláudia; Ruiz-Hitzky, Eduardo; Gonçalves, Idalina; Yildirim, Selçuk; Ferreira, Paula; Marques, Paula A. A. P.,
2020.
Graphene derivatives in biopolymer-based composites for food packaging applications.
Nanomaterials.
10(10), S. 2077.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/nano10102077
-
Faas, Nicole; Röcker, Bettina; Smrke, Samo; Yeretzian, Chahan; Yildirim, Selçuk,
2020.
Prevention of lipid oxidation in linseed oil using a palladium-based oxygen scavenging film.
Food Packaging and Shelf Life.
24(100488).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100488
-
Vilela, Carla; Kurek, Mia; Hayouka, Zvi; Röcker, Bettina; Yildirim, Selçuk; Antunes, Maria Dulce C.; Nilsen-Nygaard, Julie; Pettersen, Marit Kvalvåg; Freire, Carmen S.R.,
2018.
A concise guide to active agents for active food packaging.
Trends in Food Science & Technology.
80, S. 212-222.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.08.006
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina; Kvalvåg Pettersen, Marit; Nilsen‐Nygaard, Julie; Ayhan, Zehra; Rutkaite, Ramune; Radusin, Tanja; Suminska, Patrycja; Marcos, Begonya; Coma, Véronique,
2018.
Active packaging applications for food.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.
17(1), S. 165-199.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12322
-
Navikaite-Snipaitiene, Vesta; Ivanauskas, Liudas; Jakstas, Valdas; Rüegg, Nadine; Rutkaite, Ramune; Wolfram, Evelyn; Yildirim, Selçuk,
2018.
Meat Science.
145, S. 9-15.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.05.015
-
Hutter, Simon; Rüegg, Nadine; Yildirim, Selçuk,
2016.
Use of palladium based oxygen scavenger to prevent discoloration of ham.
Food Packaging and Shelf Life.
8, S. 56-62.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2016.02.004
-
Miescher, Susanna; Brombach, Christine; Artigas, Gràcia; Järvenpää, Eila; Steinemann, Nina; Ziesemer, Katrin; Yildirim, Selçuk,
2016.
Packaging Technology and Science.
29(11), S. 559-570.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/pts.2237
-
Yildirim, Selçuk; Borer, Martine E.; Wenk, Esther; Meinel, Lorenz; Lacroix, Christophe,
2010.
Development of silk fibroin-based beads for immobilized cell fermentation.
Journal of Microencapsulation.
27(1), S. 1-9.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3109/02652040802217516
-
Yildirim, Selçuk; Konrad, Daniel; Calvez, Ségolène; Drider, Djamel; Prévost, Hervé; Lacroix, Christophe,
2007.
Applied Microbiology and Biotechnology.
77(3), S. 525-531.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1007/s00253-007-1188-1
-
Lacroix, Christophe; Yildirim, Selçuk,
2007.
Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality.
Current Opinion in Biotechnology.
18(2), S. 176-183.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.copbio.2007.02.002
-
Yildirim, Selçuk; Ruinatscha, Reto; Gross, Rainer; Wohlgemuth, Roland; Kohler, Hans-Peter E.; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2006.
Selective hydrolysis of the nitrile group of cis-dihydrodiols from aromatic nitriles.
Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic.
38(2), S. 76-83.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.molcatb.2005.11.006
-
Yildirim, Selçuk; Franko, Telma T.; Wohlgemuth, Roland; Kohler, Hans-Peter E.; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2005.
Advanced Synthesis & Catalysis.
347(7-8), S. 1060-1072.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/adsc.200505075
-
Yildirim, Selçuk; Zezula, Josef; Hudlicky, Tomas; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2004.
Advanced Synthesis & Catalysis.
346(8), S. 933-942.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/adsc.200404032
-
Yildirim, Selçuk,
2005.
Selective hydroxylation of aromatic nitriles with tailored Escherichia coli.
Zurich:
ETH Zurich.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3929/ethz-a-004945595
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina,
2021.
Sustainable antimicrobial packaging technologies
.
In:
Athanassiou, Athanassia, Hrsg.,
Sustainable Food Packaging Technology.
Wiley.
S. 323-348.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/9783527820078.ch12
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina,
2018.
.
In:
Cerqueira, Miguel Ângelo; Lagaron, Jose Maria; Pastrana Castro, Lorenzo Miguel; Vicente, António Augusto, Hrsg.,
Nanomaterials for food packaging : materials, processing technologies, and safety issues.
Elsevier.
S. 173-202.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-51271-8.00007-3
-
Yildirim, Selçuk,
2011.
Active packaging for food biopreservation
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In:
Lacroix, Christophe, Hrsg.,
Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation.
Cambridge:
Woodhead Publishing.
S. 460-489.
Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1533/9780857090522.3.460
-
Rüegg, Nadine; Beck, Barbara Maria; Monnard, Fabien Wilhelm; Hilty, Florentine Marianne; Wicht, Aurore; Schoelkopf, Joachim; Yildirim, Selçuk,
2020.
In:
22nd IAPRI World Packaging Online Conference, Monterrey, Mexico, 16-19 June 2020.
Wiley.
S. 333-343.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/pts.2508
-
Miescher, Susanna; Yildirim, Selçuk,
2019.
In:
29th IAPRI Symposium on Packaging, Enschede, The Netherlands, 11 - 14 June 2019.
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina,
2018.
In:
21st IAPRI World Conference in Packaging, Zhuhai, China, 19-22 June 2018.
S. 32-36.
-
Röcker, Bettina; Rüegg, Nadine; Glöss, Alexia N.; Yeretzian, Chahan; Yildirim, Selçuk,
2017.
In:
Packaging Technology and Science.
20th IAPRI World Conference on Packaging 2016, Sao Paulo, 12-15 June 2016.
Wiley.
S. 427-442.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/pts.2220
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina; Rüegg, Nadine; Lohwasser, Wolfgang,
2015.
In:
Packaging Technology and Science.
27th IAPRI Symposium on Packaging 2015, Valencia, 8-11 June 2015.
Wiley.
S. 710-718.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/pts.2134
-
Yildirim, Selçuk; Röcker, Bettina,
2016.
Intelligente und smarte Verpackungen.
Lebensmittel-Industrie: Fachmagazin für das Management der Nahrungsmittel- und Getränkeindustrie.
1/2, S. 19-21.
Verfügbar unter: http://www.lebensmittelindustrie.com/archiv-redaktion/2016/ausgabe-12/intelligente-und-smarte-verpackungen/
-
Yildirim, Selçuk; Wolfram, Evelyn; Rüegg, Nadine,
2016.
Polysaccharide and essential oils coatings for active food packaging materials [Paper].
In:
Baltic polymer symposium 2016: Klaipėda, September 21-24, 2016 : programme and abstracts.
16th Baltic Polymer Symposium, Klaipėda, 21-24 September 2016.
Kaunas:
Kaunas University of Technology.
S. 88.
-
Busin, Adrian; Yildirim, Selçuk; Lustenberger, Petra,
2015.
Haltbarkeit von Lebensmitteln simulieren.
Transfer.
2015(1), S. 3.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-2777
-
Rüegg, Nadine; Cornu, Jeannette; Yildirim, Selçuk,
2014.
Optimierung von modifizierten Atmosphärenverpackungen von Cherry Tomaten mittels Mikroperforation [Poster].
In:
7. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Rodgau, Deutschland, 16.-18. Oktober 2014.
-
Yildirim, Selçuk; Rüegg, Nadine,
2014.
In:
Sek, M.A.; Rouillard, V.; Bigger, S.W., Hrsg.,
Responsible packaging for a global market : proceedings of the 19th IAPRI World Conference on Packaging, Melbourne, Australia, 15 - 18 June 2014.
19th IAPRI World Conference on Packaging, Melbourne, Australia, 15-18 June 2014.
Melbourne:
Victoria University.
-
Rüegg, Nadine; Kinner, Mathias; Kündig, René; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2014.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2014(2), S. 66-75.
-
Brombach, Christine; Miescher, Susanna; Yildirim, Selçuk,
2014.
OPTIFEL : altersgerechte Verpackungen.
Transfer.
2014(3), S. 8.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-5888
-
Rüegg, Nadine; Yildirim, Selçuk; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2014.
Backtechnik Europe.
2014(4), S. 30-35.
-
Lamberti, Manuela; Bärtschi, Katharina; Yildirim, Selçuk,
2013.
In:
iFood13 - Innovation Food Conference, Hannover, Germany, 8-10 October 2013.
Hannover:
-
Flury, Christine; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk; Kleinert, Michael; Schönlechner, Regine,
2013.
Optimisation of gluten-free pasta – improvement of the nutritional quality [Poster].
In:
3rd International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages (GF13), Vienna, Austria, 12-14 June 2013.
-
Kündig, Rene; Renke, Nadine; Wahrenberger, Priska; Kleinert, Michael; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk,
2013.
Use of an oxygen scavenger to prolong the shelf life of part baked bread [Poster].
In:
26th IAPRI Symposium on Packaging, Espoo, Finland, 10-13 June 2013.
-
Adlhart, Christian; Renke, Nadine; Yildirim, Selçuk; Staudenmaier, Reto,
2013.
High gas permeable food contact layer by electrospun nanofibers [Poster].
In:
Proceedings of the International Workshop : Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food.
International Workshop : Development of Safe PNFP and Development of Strategies to Identify any Critical Interaction of PNFP with Food, Wädenswil, 2013.
-
Renke, Nadine; Gsell, Vanessa; Yildirim, Selçuk,
2012.
Application of oxygen scavengers to prevent the discolouration of ham [Poster].
In:
5th International Symposium on Food Packaging, Berlin, Germany, 14-16 November 2012.
-
Kündig, Rene; Renke, Nadine; Wahrenberger, Priska; Yildirim, Selçuk,
2012.
Einflüsse von modifizierter Atmosphärenverpackung auf die Qualität und Haltbarkeit von Muffins [Poster].
In:
6. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Dresden, Deutschland, 27.-29. September 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Renke, Nadine,
2011.
Aktive Verpackungen für Lebensmittel.
Swiss Engineering STZ.
2011(11), S. 17.
-
Yildirim, Selçuk; Renke, Nadine,
2011.
Früchte und Gemüse.
2011(5), S. 14.
-
Yildirim, Selçuk,
2020.
Sustainable packaging : challenges and opportunities.
In:
Meeting of Swiss Society of Cosmetic Chemist, Winterthur, 17. - 18. Januar 2020.
-
Yildirim, Selçuk,
2019.
Development of an innovative oxygen scavenging label : a journey from the idea to the product.
In:
Congress book.
1st International Food Engineering Congress, Antalya, Turkey, 7-9 November 2019.
-
Yildirim, Selçuk,
2019.
Active packaging for food : opportunities, technologies and challenges.
In:
Book of abstracts of the XX EuroFoodChem congress.
EuroFoodChem XX, Porto, Portugal, 17 - 19 June 2019.
Sociedade Portuguesa de Química.
S. 10.
-
Yildirim, Selçuk,
2019.
In:
ENEXPRO Exporter Meeting, Puerto Varas, Chile, 15 October 2019.
-
Yildirim, Selçuk,
2019.
In:
3rd Packaging Innovation Day, Santiago, Chile, 10 October 2019.
-
Rüegg, Nadine; Blum, Thomas; Röcker, Bettina; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2016.
Application of palladium-based oxygen scavenger to extend the shelf life of bakery products.
In:
ILSI Europe's 6th International Symposium on Food Packaging: Scientific Developments Supporting Safety and Innovation, Barcelona, Spain, 16-18 November 2016.
-
Yildirim, Selçuk,
2014.
Prediction of shelf life – future possibilities.
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Zukunft des Brotes, Wädenswil, 20. November 2014.
-
Yildirim, Selçuk; Hasler, Bettina; Renke, Nadine,
2014.
Critical interactions between palladium based oxygen scavenger and the food.
In:
Food and Agriculture COST Action FA0904 International Conference, Rome, Italy, 28-29 March 2014.
-
Renke, Nadine; Kündig, Rene; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2013.
«Bake & pack» - Backwarenverpackungen unter der Lupe.
In:
easyFairs Verpackung Schweiz 2013, Zürich, 17.-18. April 2013.
-
Yildirim, Selçuk; Eberhard, Sandra; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2013.
Development and characterization of palladium based oxygen scavenger packaging film.
In:
Food and Agriculture COST Action FA0904 Meeting, Wädenswil, 21-22 March 2013.
-
Adlhart, Christian; Yildirim, Selçuk,
2013.
In:
International Workshop in Electrospinning Applied to Food Packaging, Valencia, Spain, 2013.
CSIC.
-
Yildirim, Selçuk; Renke, Nadine,
2013.
Packaging gets active : development of a novel oxygen scavenging film for food packaging.
In:
International Food Packaging Congress, Chamber of Chemical Engineers, Izmir, Turkey, 10 April 2013.
-
Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Renke, Nadine; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2013.
In:
Tagung für Arbeitsgemeinschaft für Getreideforschung (AGF), Bingen, Deutschland, 2013.
-
Yildirim, Selçuk,
2012.
Verpackung gegen Lebensmittelverschwendung.
In:
Zibelemärit-Tagung, Bern, 27. November 2012.
-
Yildirim, Selçuk,
2012.
Future Directions in Food Packaging.
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Zukunftsfähige Lebensmittel und demographischer Wandel, Wädenswil, 15. November 2012.
-
Malang, Saskia; Grattepanche, Frank; Mendez, Viktoria; Yildirim, Selçuk; Lacroix, Christophe,
2012.
In:
V. Symposium on Sourdough, Cereal Fermentation for Future Foods, Helsinki, Finland, 10-12 October 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Eberhard, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
Development of palladium based oxygen scavenging films for food packaging.
In:
COST Action FA0904 on Processing Technologies and Functional Properties of Polymer Nanomaterials for Food Packaging, Wroclaw, Poland, 11-12 September 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
In:
6. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Dresden, Deutschland, 27.-29. September 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Lohwasser, Wolfgang; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
Development of palladium based oxygen scavenging film for food packaging.
In:
18th IAPRI World Packaging Conference, San Luis Obispo, USA, 18-21 June 2012.
-
Yildirim, Selçuk,
2012.
Innovations in packaging through the application of nanotechnology.
In:
Nanopack, Seminar on Nanotechnologies for Packaging, Barcelona, Spain, 5 May 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Miescher, Susanna,
2012.
Verpackung gegen Lebensmittelverschwendung.
In:
61. Energie und Umwelt Symposium, Winterthur, 2012.
-
Yildirim, Selçuk,
2011.
In:
Food and Agriculture COST Action FA0904 Meeting, Skopje, Macedonia, 3 October 2011.
-
Yildirim, Selçuk,
2011.
In:
Verpackung von Lebensmitteln - Gemeinsame Tagung der Fachgesellschaften SGLH, SGLUC, SGLWT und des Berufsverbandes SVIAL, Freiburg, Deutschland, 8.-9. September 2011.
-
Yildirim, Selçuk,
2011.
Recent Developments in Active and Intelligent Packaging (AIP).
In:
35. Informationstag «Fleischtechnologie» and 3. Tagung «Nanotechnologie», Berlin, Deutschland, 6. Mai 2011.
-
Yildirim, Selçuk; Grabherr, Patrizia Margrith,
2011.
Packaging for olive oil: is there an optimal packaging?.
In:
10th International Olive Oil Congress, Wädenswil, Switzerland, 14 April 2011.
-
Yildirim, Selçuk; Djamel, Drider,
2006.
Heterologous production of recombinant divercin RV41 in Escherichia coli and scale-up production.
In:
First International Symposium on Antimicrobial Peptides, Nantes, France, 21-23 June 2006.
-
Yildirim, Selçuk; Franco, T. T.; Witholt, B.; Kohler, H. E.; Schmid, A.,
2004.
Integrated enzyme reactors with whole cells.
In:
12th International Biotechnology Symposium and Exhibition, Santiago, Chile, 17-22 October 2004.
-
Yildirim, Selçuk; Gross, R.; Ruinatscha, R.; Wohlgemuth, R.; Schmid, A.,
2004.
Selective hydrolysis of cis-dihydrodiols from aromatic nitriles.
In:
BioPerspectives 2004 Conference, Wiesbaden, Germany, 4-6 May 2004.
-
Yildirim, Selçuk; Ruinatscha, R; Wohlgemuth, R.; Kohler, H. E.; Witholt, B.; Schmid, A.,
2003.
In:
11th European Congress on Biotechnology, Basel, Switzerland, 24-29 August 2003.
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Yildirim, Selçuk; Kohler, H. E.; Wohlgemuth, R.; Witholt, B.; Schmid, A.,
2003.
Development for the production of cis-diols using chlorobenzene dioxygenase.
In:
6th International Symposium on Biocatalysis and Biotransformations, Olomouc, Czech Republic, 28 June - 3 July 2003.
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Yildirim, Selçuk; Franco, T. T.; Kohler, H.E.; Witholt, B.; Schmid, A.,
2003.
In:
Joining Forces : Intersections between Biology, Chemistry, Engineering and Informatics, Mini-Symposium, Zurich, 2003.
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Yildirim, Selçuk,
2002.
In:
1st International Congress on Biocatalysis (biocat 2002), Hamburg, Germany, 28-31 July 2002.
Patente und Patentanmeldungen
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Yildirim, Selçuk; Rüegg, Nadine; Monnard, Fabien Wilhelm; Waller, Stefanie; Weihs, Jan Philipp; Faller, Annica Vanessa; Beck, Barbara Maria; Menard, Rico,
2021.
Coatings comprising antimicrobial active ingredients for food packaging.
Patentnummer WO2021224317 A1
(2021-11-11)
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Verfügbar unter: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DWO2021224317A1