Publikationen

Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation

2017

2016

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Sensorische Wissenschaften – 'Sense & Sensibility'

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In: GV SEPAWA Schweiz. (16. September 2016). Zürich: SEPAWA Sektion Schweiz.

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Sensory Methods with Added Value –Attributes of Men’s Skin Care Products that Create Consumer Preference

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SOFW journal international edition, 142, 08. 04-09.

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The effectiveness of T5-like phages to control Salmonella enterica

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Bacteriophages, Talk, Moscow: October 13-15.

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The Fe2+ chelator Proferrorosamine A: a gene cluster of Erwinia rhapontici P45 involved in its synthesis and its impact on growth of Erwinia amylovora CFBP1430

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Microbiology Peer reviewed.

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Über Gewicht im Alter: Lebensqualität, Langlebigkeit und kulturelle Normen

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Journal of Medical Anthropology, 39, 2. 120-125. Peer reviewed.

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Use of palladium based oxygen scavenger to prevent discoloration of ham

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Food Packaging and Shelf Life, 8 56-62. Peer reviewed.

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Vitamin B12 Physiology, Production and Application, Chapter 6 Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments, and Antioxidants

: in Book: Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments, and Antioxidants.

Winheim: Wiley-VCH .

2015

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Fäkalindikatoren im Trinkwasser nachweisen

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Alimenta

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Fleischkonsum im Vergleich: ein kleiner Streifzug durch drei Generationen

: Die Zeitung zum Gräserland der ZHAW in Wädenswil.

In: Gräser Landexpress. (9). ZHAW Wädenswil: ZHAW.

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Food consumption of adults in Germany: results of the German National Nutrition Survey II based on diet history interviews

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British Journal of Nutrition, 113, 10. 1603-1614. Peer reviewed.

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Forum Gesundheit Luzern

: Podiumsdiskussion.

In: Podiumsdiskussion Forum Gesundheit Luzern. Öffentliche Veranstaltung. (28.05.2015). Luzern: Luzern.

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Gesteigerte Wertschöpfung der Kakaofrucht

: Masterarbeit zur Gewinnung und Vermarktung möglicher Kakaopulpen-Produkte in Honduras.

Schweizerische Akademie der Technischen Wissenschaften, www.satw.ch/publikationen/fokus/Lebensmitteltechnologie/index

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Gleiche Chancen für alle Kinder? Stärkung eines gesunden Ernährungsstils

: Fachreferat.

In: Fachtagung Gesundheit. Tagung. (2.10.2015). Dresden: Sächsische Landesvereinigug für Gesundheitsförderung e.V..

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Implications of the phage depolymerase DpoL1 on Erwinia amylovora

: Posterpresentation.

21st biennual Evergreen International Phage Meeting. Olympia (USA)

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Inactivation of microorganisms on granular materials: Reduction of Bacillus amyloliquefaciens endospores on wheat grains in a low pressure plasma circulating fluidized bed reactor

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Journal of Food Engineering, 159 48 - 56. Peer reviewed.

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Innovation in Wirtschaft und Wissenschaft - knochenharte Arbeit oder "Schoggijob"?

: Referat.

In: Weiterbildung. Innovations-Talk. (30. Januar 2015). Bern: Berner Fachhochschule.

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Is Adolescent Body Weight Associated With Parental Beliefs About Overweight, Attitudes Towards Food, and the Home Environment?

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Journal of Food Research, 4, 2. 104-118. Peer reviewed.

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Knowledge and Awareness of Relevant Aspects of Folate/Folic Acid Among Young Women and Men in Switzerland

: Poster .

In: European Nutritional Conference FENS, Berlin. Conference. (Oct. 20-23). Berlin: FENS.

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Kriterien zur Beurteilung für das an Kinder gerichtete Lebensmittelmarketing

: Bericht.

In: Webseite BLV. Webseite BLV: BLV.

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Lebensmittel – was steckt drin, was steckt dahinter? Umgang der Lebensmittelindustrie mit spezifischen Ernährungsbedürfnissen

: Tagungsreferat.

In: Endokrinologie & Stoffwechsel Update des SVDE. Tagung. (12. November). Winterthur: Schweizerischen Verband der Ernährungsberater/innen .

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Legionella in FM - Detection of Legionella pneumophila in waterlines of dental surgeries in the Canton of Zurich, Switzerland

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In: Alexander, Keith; Price, Ilfryn (Hg.). People Make Facilities Management (248-254). EuroFM Research Papers Advancing knowledge in FM. Schiphol-Rijk: European Facilities Management Network (EuroFM). Peer reviewed.

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Menü-Nachhaltigkeits-Index (MNI) - Ein benutzerfreundliches Tool zur Nachhaltigkeitsbeurteilung von Menüs in der Gemeinschaftsgastronomie

: Inputreferat.

In: „Indikatoren zur Evaluation und Nachhaltigkeitsbewertung von Speise-Angeboten in AHV Settings“ im Rahmen des SÖF-Verbund-Projektes „NAH_Gast". Expertenworkshop. (8. Juli 2015). Wuppertal, Deutschland: Wuppertalinstitut für Klima, Umwelt, Energie GmbH.

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Molekulare Schnellmethode für den Legionellen-Test

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Alimenta

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Nachweis und Kontrolle der Keimbelastung im Lebensmittel

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Lebensmitteltechnologie, 4, 48. 12-13.

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Opportunities and barriers for innovation in cosmetics

: Young Forum.

In: 23. IFSCC Conference. Young Forum: Innovations made in Switzerland, pre-conference. (21.09.2015). Zurich: SWISS SCC.

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Personalized Nutrition: Nutri-Epigenetik und Ernährungsverhalten

: Tagungsreferat.

In: Wädenswiler Lebensmitteltagung. Tagung. (19.11.2015). Wädenswil: Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation.

2014

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Ernährungsbiografie: Essen im Lebensverlauf

: Fachvortrag.

In: 5. f.eh-Symposium: "Demografische Revolution: Reifeprüfung auf dem Teller" . (26.6.2014). Wien: forum ernährung heute.

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Essen und Trinken im Alter

: Ratgeber für Pflegekräfte.

aid infodienst, in Druck

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Essverhalten im Wandel

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Impact, 14/25. 58.

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Estimation of Critical Vitamins in Seniors by Food Frequency Questionnaire and Lifestyle

: Poster.

In: 9th International Congress Taste Nutrition Health. (April 3,4). Dijon, France: Vitagora.

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Food Waste in der Gemeinschaftsverpflegung – eine Untersuchung in Schweizer Betrieben

: Poster.

In: 51. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. Paderborn: DGE.

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Food waste in the Swiss food service industry – Magnitude and potential for reduction

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Waste Management, 35 218-226. Peer reviewed.

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Global Food Legislation: An Overview

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Weinheim: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA.

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Healthy aging: implementation of a community based senior panel

: Posterbeitrag.

In: Gerontologiekongress. (30.1.2014). Fribourg: Gerontologiekongress.

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Insights into sensory changes in elderly people

: "SENPAN" - Swiss panel of elderly people.

Poster in the 6th European Conference on Sensory and Consumer Research

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Novel bio-ingredient containing folate and B12 by fermentation of co-cultures of lactic acid bacteria and propionibacteria for use in bakery products

: oral presentation.

In: 3rd International Vitamin Conference. Kongress. (12.-15.5.). Washington DC/USA: IVC.

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Nucleic Acid-Based Detection Of Fecal Indicator Bacteria In (Drinking) Water

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In: presentation at World Water Congress & Exhibition. Lisbon, Portugal: IWA.

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Optimierung von modifizierten Atmosphärenverpackungen von Cherry Tomaten mittels Mikroperforation

: Poster Präsenation.

In: GDL Kongress . Kongress. (16. Oktober 2014). Rodgau: GDL.

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Overweight and Obesity: A History of Diet - Results of a Study with Adolescents from a Psychosocial Perspective in Germany

: Poster.

In: Conference of the Canadian Association for Health Services and Policy Research. Toronto: CAHSPR.

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Prediction of shelf life – Future possibilities

: Referat.

In: Wädenswiler Lebensmitteltagung. Wädenswil: ZHAW.

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Rohstoff-, Prozess- und Produktqualität: Erfolgsfaktoren für das Brot der Zukunft

: Referat.

In: Getreidefachtagung . (2. Juli 2014). TU München: Verband deutscher Mühlen, Bayrische Landesanstalt für Landwirtschaft.

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Schmecken Senioren anders?

: Einblick in die Arbeit mit dem Wädenswiler Seniorenpanel "senpan".

DLG-Lebensmittel, 2/2014. 14-17.

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Sensorische Bewertung von Speiseölen - Gemeinsamkeiten und Unterschiede

: Vortrag.

In: Analytik von Speisölen und Fetten - Problemfelder und Lösungen. Deutsche Gesellschaft für Fettwissenschaft (DGF). (23./24.06.2014). Köln: DGFett.

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The impact of age on perception

: Liking of sucrose and citric acid enriched apple juices in young and elderly people.

Poster in the 6th European Conference on Sensory and Consumer Research

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Unverträglichkeiten aus Sicht der Lebensmittelindustrie

: Tagungsreferat.

In: Nahrungsmittelunverträglichkeiten. Symposium für Ernährungsfachleute. (18. September). Bern: Swissmilk.

2013

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Methoden der sensorischen und hedonischen Analytik

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Ernährungs-Umschau, 60 (Jg.), 5. M274-M285. Peer reviewed.

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Microencapsulated Lactobacillus rhamnosus GG in whey protein and resistant starch matrices: Probiotic survival in fruit juice

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Journal of Functional Foods , 5 98-105. Peer reviewed.

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Mit allen Sinnen – Sensorik unter der Akkreditierung

: Interview mit Annette Bongartz, Leiterin Fachstelle Sensorik, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (ZHAW).

SAS E-Forum (focus), 2/2013. 12-14.

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Nachhaltiges Energiemanagement

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Lebensmittel-Technologie, 46, 10. 14-16.

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Nachhaltigkeit - Grundlagen und Strategien am Beispiel der Wertschöpfungskette Brot

: Tagungsreferat.

In: 12. Tagung des Vereins der Backbranche. (11. März 2013). Kartause Ittingen: VDB.

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Nachhaltigkeit in der Ernährungswirtschaft

: Tagungsreferat.

In: TG Technologieforum. Tagung. (29.10.2013). Tägerwilen: Thurgauer Technologieforum.

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Neue Fachstelle für Nachhaltigkeit und Energie am ILGI

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Lebensmittel-Technologie, 46, 1-2. 12-13.

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Olive Oil Workshop

: Workshop.

In: Eurofedlipids Congress. Kongress. (27.-30.10.2013). Antalya: Eurofedlipid.

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Optimisation of gluten-free pasta - improvement of the nutritional quality

: Posterpräsentation.

In: GF13 - the 3rd International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages. Symposium. (12.06.2013). Wien: DFST, BOKU.

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Packaging gets active: Development of a novel oxygen scavenging film for food packaging

: Keynote.

In: International Food Packaging Congress. Kongress. (10.04.2013). Izmir, Turkey: Chamber of Chemical Engineers.

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Potential of Pre-Treatments to Reduce Unacceptable Colour and Texture Changes of Chicken Breasts Occurring due to High Pressure Processing. Poster Presentation

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In: Innovation Food Conference 2013. Hannover: ifood13.

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Prävention für Kinder bis 6 Jahre im Bereich Ernährung und Bewegung – erfolgreiche Strategien (?!)

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In: Netzwerk Junge Familien. Tagung. (9.10.21013). Regensburg: Netzwerk Junge Familien.

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Probiotics and Prebiotics. In: Advances in Dairy Ingredients. Smithers, G.W., Augustin M.A. (Eds.)

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In: IFT Press series. Iowa, USA: John Wiley&Sons, Inc., Publ..

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Quality Discrimination of EVOOs - Insights from the long-term project "International Olive Oil Award-Zurich"

: Poster.

In: Eurofedlipids Congress. Kongress. (27.-30.10.2013). Antalya: Eurofedlipid.

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Rope in bread - a critical challenge for the bakery industry

: Posterpräsentation.

In: 4th MoniQA International Conference. Kongress. (26. Februar - 1. März 2013). Budapest: MoniQA Association.

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The tail-associated depolymerase of Erwinia amylovora phage L1 mediates host cell adsorption and enzymatic capsule removal, which can enhance infection by other phage

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Environmental Microbiology doi: 10.1111/1462-2920.12212. [Epub ahead of print], 16, 7. 2168-2180. Peer reviewed.

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Untersuchung der Einflüsse von MAP und Lagerungstemperatur auf die Haltbarkeit von Teilgebackenen Brötchen & Muffins

: Referat.

In: Tagung für Arbeitsgemeinschaft für Getreide Forschung. Bingen, Germany: AGF.

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Use of an oxygen scavenger to prolong the shelf life of part baked bread

: Poster Presentation.

In: IAPRI Packaging Symposium. Symposium. Espoo, Finnland: IAPRI.

2012

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Multifunctional bakery bio-ingredients and nutritional supplements by fermentation of co-cultures of lactic acid bacteria and proprionibacteria

: Oral presentation.

In: 5th International Symposium Sourdough: Cereal Fermentation for Future Foods. (Oct 10-12). Helsinki, Finland: VTT Technical research centre of Finland.

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Neuartige multifunktionale Inhaltsstoffe um Backwaren mit Folat und Vitamin B12 anzureichern

: Oral Presentation.

In: 49. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. (p. 41). Munich: Proc.Germ. Nutr. Soc., Vol. 17 .

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Organic and conventional nonflavored yogurts from the Italian market: study on sensory profiles and consumer acceptability

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Journal of the Science of Food and Agriculture, 92, 14. 2788-2795. Peer reviewed.

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Packaging Gets Active: Improvement of Preservation of Food Quality by Using a Novel Oxygen Scavenging Film

: Referat.

In: GDL Congress Food technology. Kongress. (28.09.2012). Dresden: GDL.

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Quality Evaluation of Olive Oil by Statistical Analysis of Multicomponent Stable Isotope Dilution Assay Data of Aroma Active Compounds

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Journal of Agricultural and Food Chemistry, xx/2012. Peer reviewed.

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Rhamnose-inducible gene expression in Listeria monocytogenes

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PLoS One, 7, 8. e43444. Peer reviewed.

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Schweizer Lebensmittelrecht im Umbruch

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Sicherheit & Recht / Sécurité & Droit, 1, 32 - 48.

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Sensorik-Lexikon

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Hamburg: Behr's Verlag.

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Sensory Marketing for the Organic Market – Key Insights from the EU funded Project ECROPOLIS

: Oral Poster.

In: Eurosense. 5th European Conference on Sensory and Consumer Research. Bern: Elsevier. Peer reviewed.

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The important role of sensory evaluation in the development of novel multifunctional ingredients

: Poster.

In: 5th European Conference on Consumer Sense and Research. (Sept 9). Bern, Switzerland: Elsevier.

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Umweltauswirkungen des Ernährungsverhaltens von normalgewichtigen, übergewichtigen und adipösen Jugendlichen

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In: Michael Zwick (Hg.). Juvenile Adipositas aus soziologischer, psychologischer und sozialökologischer Perspektive. (65-102). Stuttgart: Stuttgarter Beiträge zur Risiko- und Nachhaltigkeitsforschung.

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Update zum EU-Lebensmittelrecht

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Lebensmittel-Technologie LT, 6/2012. 8 - 11.

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Verpackung gegen Lebensmittelverschwendung

: Referat.

In: Ziebelemärittagung. Tagung. Bern: Swisscofel.

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Wädenswiler Barometer - Ein Bewertungstool für die Gemeinschaftsgastronomie

: Poster.

In: 49. wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung. München: DGE.

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Was macht die "Frische" von Brot aus?

: Der Konsumentensicht auf der Spur ..............

DLG-Lebensmittel, 05/2012 12-15.