Prof. Dr. Tilo Hühn

Prof. Dr. Tilo Hühn
ZHAW
School of Life Sciences and Facility Management
Centre for Food Composition and Process Design
Grüentalstrasse 14
8820 Wädenswil
Personal profile
Position at the ZHAW
www.zhaw.ch/de/lsfm/institute-zentren/ilgi/
Membership of networks
- Verband Schweizer Oenologen
- Bund Deutscher Oenologen
- Schweizerische Gesellschaft für Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie
- Vereinigung ehemaliger Geisenheimer
Projects
- Cocoa in Numbers – from data to knowledge / Deputy project leader / Project completed
- Remote sensing for grape ripeness analysis / Project leader / Project completed
Publications
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Chetschik, Irene; Steinhaus, Martin,
2023.
Influence of the cocoa bean variety on the flavor compound composition of dark chocolates.
ACS Food Science & Technology.
3(3), pp. 470-477.
Available from: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00418
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2022.
Decoding the fine flavor properties of dark chocolates.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(42), pp. 13730-13740.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c04166
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(13), pp. 4057-4065.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c08238
-
Schlüter, Ansgar; André, Amandine; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(51), pp. 16335-16346.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c06493
-
Ullrich, Lisa; Neiens, Silva; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2021.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
69(30), pp. 8504-8510.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c02287
-
Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Gerber, Oliver; Chetschik, Irene; Casty, Bettina; Daniel, Z'graggen; Konrad, Bernath; Hühn, Tilo,
2019.
Rhabarbersaft als biologische Möglichkeit der Enzymkontrolle bei der Herstellung von Apfelsäften.
Flüssiges Obst.
2019(11), pp. 388-392.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-19116
-
Chetschik, Irene; Pedan, Vasilisa; Chatelain, Karin; Kneubühl, Markus; Hühn, Tilo,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
67(14), pp. 3991-4001.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b06800
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b06119
-
Pedan, Vasilisa; Rohn, Sascha; Holinger, Mirjam; Hühn, Tilo; Chetschik, Irene,
2018.
Bioactive compound fingerprint analysis of aged raw pu’er tea and young ripened pu’er tea.
Molecules.
23(8).
Available from: https://doi.org/10.3390/molecules23081931
-
Eibl-Schindler, Regine; Meier, Philipp; Stutz, Irène Kathrin; Schildberger, David; Hühn, Tilo; Eibl, Dieter,
2018.
Plant cell culture technology in the cosmetics and food industries : current state and future trends.
Applied Microbiology and Biotechnology.
102(20), pp. 8661-8675.
Available from: https://doi.org/10.1007/s00253-018-9279-8
-
Pedan, Vasilisa; Fischer, Norbert; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha,
2017.
Food Chemistry.
214, pp. 523-532.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.07.094
-
Chetschik, Irene; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Schlüter, Ansgar; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo,
2017.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
66(10), pp. 2467-2472.
Available from: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b05008
-
Hühn, Tilo; Zirkler, Michael,
2013.
Systemanalyse als Werkzeug zur Organisations- und Teamentwicklung
.
In:
Eberhardt, Daniela, ed.,
Unternehmenskultur aktiv gestalten : Praxisfälle aus Wirtschaft, öffentlichem Dienst, Kultur und Sport.
Heidelberg:
Springer.
pp. 47-59.
Available from: https://doi.org/10.1007/978-3-642-40910-3_5
-
Hühn, Tilo; Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Fiselier, Kathrin; Galli, Jérôme; Hämmann, Andreas; Gerber, Oliver,
2005.
Bedeutung des Trübungs- und Feststoffmanagement für die Weinbereitung [paper].
In:
14. Internationales Oenologisches Symposium.
14. Internationales Oenologisches Symposium, 8.-12. Mai 2005.
Breisach:
Internationale Vereinigung für Oenologie, Betriebsführung und Weinmarketing.
pp. 79-95.
-
Bernath, Konrad; Egli, Thomas; Männle, Frank; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2002.
Mikrooxigenation bei Rotweinen mit mittlerem Polyphenolgehalt - Pinot noir und Pinot meunier [paper].
In:
13. Internationales Oenologisches Symposium.
13. Internationales Oenologisches Symposium, Montpellier, 9.-12. Juni 2002.
Breisach:
Internationale Vereinigung für Oenologie, Betriebsführung und Weinmarketing.
pp. 595-607.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Bättig, Hans; Rudnicki, Fritz; Pfliehinger, Marco; Hühn, Tilo,
1999.
In:
Weltweinbau und Märkte.
24. Weltkongress für Rebe und Wein, 1999.
L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV).
pp. 223-230.
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; André, Amandine; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
In:
International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Montpellier, France, 5-7 December 2022.
-
Hühn, Gisela; Hühn, Tilo,
2021.
Narrative der Nahrung und wie sie uns beeinflussen.
Impact.
(55).
Available from: https://impact.zhaw.ch/de/artikel/narrative-der-nahrung-und-wie-sie-uns-beeinflussen
-
Hühn, Tilo,
2020.
Die (des)informierte Gesellschaft.
Impact.
(51), pp. 42.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-24498
-
Hühn, Tilo,
2020.
Impact.
(51).
Available from: https://impact.zhaw.ch/de/artikel/the-disinformed-society
-
Hühn, Tilo,
2020.
Mehr Wertigkeit, weniger Marketing.
Impact.
(48), pp. 48-49.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-24521
-
Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Kümin, Nadja; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo,
2019.
Maischekontaktzeit : wann und wie lange?.
Obst- und Weinbau.
2019(15), pp. 24-26.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-18350
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin; Miescher Schwenninger, Susanne; Stucki, Matthias; Trachsel, Sonja; Wick, Sylvia; Vorburger, Robert; Schneider, Monika; Bratschi, Thomas; Hühn, Tilo,
2019.
Cocoa in numbers : from data to knowledge [poster].
In:
8. Round Table Cocoa, Hamburg, 13 - 14. Juni 2019.
-
Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Bernath, Konrad; Kümin, Nadja; Hühn, Tilo,
2018.
Maische-Extraktion und Ausbau bei Rotwein.
Obst- und Weinbau.
17(154), pp. 4-7.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-4745
-
Schildberger, David; Stutz, Irene; Weber, Carlo; Pedan, Vasilisa; Schlüter, Ansgar; Huber, Petra; Chatelain, Karin; Chetschik, Irene; Eibl, Dieter; Hühn, Tilo; Eibl-Schindler, Regine,
2018.
Cast off! Chocolate from cacao cell cultures [poster].
In:
New Harvest 2018 Conference, Cambridge, USA, 20-21 July 2018.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2015.
Mehr vom Guten aus der Frucht extrahieren, transformieren, erhalten.
Lebensmittel-Technologie.
2015(12).
-
Sych, Janice Marie; Hühn, Tilo; Brombach, Christine; Good, Stephanie; Brunner, Urs,
2012.
In:
X International Symposium on Vaccinium and Other Superfruits, Maastricht, Netherlands, 17-22 June 2012.
-
Häfele, Martin; Pulver, Daniel; Bernath, Konrad; Lorenzini, Fabrice; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Temperli, Theo; Balmer, Michael; Ludwig, Florian; Maurer, Christian; Peterer, Andreas,
2012.
Einfluss des Zeitpunkts zur Einleitung des biologischen Säureabbaus auf die Qualität von Rotweinen [paper].
In:
Wädenswiler Weintage 2012, Wädenswil, 12.-13. Januar 2012.
Wädenswil:
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3812
-
Hühn, Tilo; Flüeler, Thomas; Dossenbach, Sandro; Gerber, Oliver; Kneubühl, Markus; Bernath, Konrad,
2012.
Saftgewinnung aus enzymatisch geschälten Orangen.
Transfer.
2012(3), pp. 3.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-17852
-
Bermes, Carlo Manfred; Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Pfeifer, Wolfgang,
2011.
Massnahmen zur Erhöhung der Mercapto-hexanol-Vorstufen.
Der Deutsche Weinbau.
2011(13), pp. 12-16.
-
Häfele, Martin; Hühn, Tilo; Flüeler, Thomas; Bernath, Konrad,
2008.
Schicksal des SO2 in farbintensiven Rotweinen.
Obst- und Weinbau.
2008(7), pp. 6-9.
-
Cuperus, S.; Eibl-Schindler, Regine; Hühn, Tilo; Amado, R.,
2007.
Plant cell culture based platform investigating biochemical processes in wine production.
BioForum Europe.
6, pp. 2-4.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2005.
Die Weintypisierung als Navigationshilfe.
Obst- und Weinbau.
2005(3), pp. 14-16.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2004.
Einfluss von oenologischen Massnahmen auf das Reifungspotenzial von Wein.
Deutsches Weinbau-Jahrbuch.
pp. 248-257.
-
Bernath, Konrad; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli; Nickel, Kathrin; Sägesser, Hansruedi; Wäfler, Christina; Galli, Jérôme; Flüeler, Thomas,
2003.
Influence of pre-bottling filtration techniques on wine quality [paper].
In:
7e symposium international d’oenologie, Bordeaux, France, 2003.
pp. 458-461.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli,
2003.
Obst- und Weinbau.
2003(1), pp. 8-10.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli,
2002.
Obst- und Weinbau.
2002(25), pp. 661-664.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2000.
Obst- und Weinbau.
2000(11), pp. 236-239.
-
Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
1999.
Obst- und Weinbau.
1999(24), pp. 583-586.
-
Hühn, Tilo; Sponholz, Wolf-Rüdiger; Gafner, Jürg,
1997.
Einflussfaktoren der vorzeitigen und untypischen Weinalterung.
Obst- und Weinbau.
1997(25), pp. 636-638.
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2022.
Decoding the fine flavour properties of dark chocolates.
In:
International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Montpellier, France, 5-7 December 2022.
Available from: https://www.iscrsymposium.org/wp-content/uploads/2022/12/94_07122022_0800_einstein_Lisa_Ullrich.pdf
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
In:
51. AK Schoko, Kilchberg, Schweiz, 15. September 2022.
-
Ullrich, Lisa; Neien, Silva; Chatelain, Karin; Kneubühl, Markus; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2021.
In:
International Chemical Congress of Pacific Basin Societies (Pacifichem), online, 16-21 December 2021.
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2019.
In:
12th Wartburg Symposium : book of abstracts.
12th Wartburg Symposium on Flavor Chemistry & Biology, Eisenach, Germany, 21-24 May 2019.
-
Chetschik, Irene; Ullrich, Lisa; Schlüter, Ansgar; Chatelain, Karin; Hühn, Tilo,
2019.
Flavour characterisation of chocolate & cocoa products produced by novel processing techniques.
In:
Cocotea2019 : book of abstracts.
Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea 2019, Bremen, 26th - 28th June 2019.
Available from: https://www.cocotea2019.com/app/download/12646324287/Cocotea2019+Book+Of+Abstracts+-+Oral+Presentations.PDF?t=1563552947
-
Häfele, Martin; Schildberger, David; Hühn, Tilo,
2016.
Luftaufnahmen zur Optimierung logistischer Herausforderungen bei der Traubenernte.
In:
62. Deutscher Weinbaukongress, Stuttgart, Deutschland, 27.-30. November 2016.
-
Häfele, Martin; Koch, Alice; Haupt, Dirk; Hühn, Tilo,
2013.
Einfluss der Feldgeometrie von Weinbergen auf die Prozess- und Regiezeit bei der Traubenernte.
In:
61. Deutscher Weinbaukongress, Stuttgart, Deutschland, 23.-27. April 2013.
-
Häfele, Martin; Koch, Alice; Hühn, Tilo,
2013.
FTIR Daten zur Optimierung der Erntelogistik.
In:
Bruker Anwendertreffen, Ettlingen, Deutschland, 12. November 2013.
-
Hühn, Tilo; Häfele, Martin; Erbach, M.; Hamatschek, J.; Köper, I.; Bernath, K.; Pecoroni, S.; Petry, W.; Brähler, F.; Lipps, M.; Walg, O.; Hamm, U.; Schauz, F.; Horstkötter, L.; Dietrich, H.,
2010.
Prozessentwicklung zur Traubenverarbeitung und Mostgewinnung im Weinberg.
In:
Intervitis - Internationaler IVIF-Kongress, Stuttgart, Deutschland, 24.-28. März 2010.
Patents and patent applications
-
Hühn, Tilo,
2018.
Chocolate, chocolate-like products, chocolate construction kit and methods for preparing the same.
Patent number EP3114940 B1
(2018-02-21)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP3114940B1
-
Hühn, Tilo,
2018.
Cocoa extracts, cocoa products and methods of manufacturing the same.
Patent number EP3114941 B1
(2018-02-21)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP3114941B1
-
Hühn, Tilo,
2018.
Cocoa fruit processing methods and cocoa products obtained by the same.
Patent number EP3114939 B1
(2018-02-21)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP3114939B1
-
Hühn, Tilo,
2018.
Cocoa products based on unfermented cocoa beans and methods for preparing the same.
Patent number EP3114942 B1
(2018-02-21)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP3114942B1
-
Hühn, Tilo; Laux, Roland,
2017.
Cocoa bean processing methods and techniques.
Patent number EP2378892 B1
(2017-04-26)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP2378892B1
-
Hühn, Tilo; Laux, Roland,
2014.
Patent number EP2378891 B1
(2014-04-23)
.
Available from: https://worldwide.espacenet.com/patent/search?q=pn%3DEP2378891B1