Evelyn Kirchsteiger-Meier

  Evelyn Kirchsteiger-Meier

Evelyn Kirchsteiger-Meier
ZHAW School of Life Sciences and Facility Management
Einsiedlerstrasse 28
8820 Wädenswil

+41 (0) 58 934 57 04
evelyn.kirchsteiger-meier@zhaw.ch

Personal profile

Management role

  • Head, Head of Center for Quality Management and Food Law

Position at the ZHAW

Lecturer Quality Management / Food Law / Food Safety
Guest Lecturer International Food Laws and Regulations, Michigan State University (http://www.canr.msu.edu/iflr/faculty/)

http://www.zhaw.ch/ilgi/qm-lebensmittelrecht/

Professional development teaching

Expertise and research interests

- Food Law of Switzerland and the European Union; US food safety legislation
- Chairmanship of yearly conference in food law (www.zhaw.ch/lebensmittelrecht-tagung/)
- Study director of CAS in food law (www.zhaw.ch/cas-lebensmittelrecht/)
- Self supervision concepts according to food law requirements (inluding prerequisites, HACCP, traceability)
- QM systems and certifications in food business operations (e.g., food safety management systems according to ISO/FSSC 22000; integrated process management systems; continuous improvement; business excellence)

Educational background

2017: PhD Candidate in Food Law, University of Bayreuth (Germany)
2012: Certifiate of Advanced Studies (CAS) in University Didactic, Zurich University of Teacher Education (PH Zürich)
2005: Advanced Studies in "Principles of Business Management”, University of Zurich
1991 - 1997: Studies in Biology and Chemistry at the University of Basel, Switzerland (dipl. phil. II). Diploma thesis at the Friedrich Miescher Institute, Basel, entitled: “Mapping of the amino acids of the gene III product of cauliflower mosaic virus involved in the interaction with the major coat protein”.


Professional milestones

From Aug. 2008: Zurich University of Applied Sciences, Wädenswil: Lecturer/Head of Center for Quality Management and Food Law.
2007 - 2008: Nestlé Switzerland, Vevey: Project Manager for entire Swiss Market for Certification of ISO 22000:2005 and Nestlé Quality Management System (NQMS).
2000 - 2007: Nestlé Switzerland, Wangen Factory: Factory QA Manager.
1998 - 2000: Nestec, Vevey: Scientific assistant in Biotechnology Coordination.

Membership of networks

Projects

Project team leader

Project team member

Publications

Books and editorships

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Global Food Legislation: An Overview

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Weinheim: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA.

Non-peer-reviewed articles/chapters

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Ausgewählte Aspekte des totalrevidierten schweizerischen Lebensmittelrechts

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Referat anlässlich der Frühjahrstagung 2017 der Vereinigung der Backbranche (06.03.2017)

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Lebensmittelrecht 2017: Verpflichtende Nährwertdeklaration

.

Lebensmittel-Industrie, 3/4. 27-29.

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Regelungsrahmen in der Schweiz und der EU für Lebensmittelenzyme im Allgemeinen und für Transglutaminase im Speziellen

.

ZLR - Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 5. 600-617.

; ().

Entwicklung eines Selbstkontrollkonzeptes für eine Spitalküche

.

Heime und Spitäler, 1. 18-19.

; ().

Herkunftsangaben bei Lebensmitteln in der Schweiz und der EU mit Fokus auf Lebensmittel tierischer Herkunft

.

ZLR - Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 4. 438-460.

; ().

Entwicklung eines Selbstkontrollkonzeptes für eine Spitalküche

.

TRANSFER, 3/2013. 4.

().

Schweizer Lebensmittelrecht im Umbruch

.

Sicherheit & Recht / Sécurité & Droit, 1, 32 - 48.

().

Update zum EU-Lebensmittelrecht

.

Lebensmittel-Technologie LT, 6/2012. 8 - 11.

; ().

BAG-Leitfaden: "Allergene korrekt deklariert"

.

Online-Publikation des BLV (damaliges BAG), März 2011.

; ; ().

E 621 und das «China- Restaurant-Syndrom»

.

Lebensmittel-Technologie LT, 3, 2011. 31.

().

Lebensmittelbedarfsgegenstände: Recht und Sicherheit

.

TRANSFER, 2/2011. 8.

; ().

Halal - Islamkonforme Lebensmittel

.

Lebensmittel-Technologie LT, 10, 2010. 9.

; ().

Langjährige Zusammenarbeit zahlt sich für beide Seiten aus

.

Lebensmittel-Technologie LT, 7-8, 2010. 13.

; ().

Schutz geographischer Angaben und Ursprungsbezeichnungen

.

Lebensmittel-Technologie LT, 11, 2010. 10.

().

Europäisierung des schweizerischen Lebensmittelrechts

.

TRANSFER, 2 / 2009. 5.

; ; ; ().

Controlling the sustainability of food supply chains

.

Supply Chain Management , 10 (1): 7-10.

; ; ; ; ; ().

The product of ORF III in cauliflower mosaic virus interacts with the viral coat protein through its C-terminal prolin rich domain

.

Virus Genes , 22 (2/2001). 159-165.