Dr. Gianna Lazzarini

Dr. Gianna Lazzarini
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Institut für Umwelt und Natürliche Ressourcen
Grüentalstrasse 14
8820 Wädenswil
Arbeit an der ZHAW
Tätigkeit
Wissenschaftliche Mitarbeiterin Forschungsgruppe Geography of Food
Berufserfahrung
- Wissenschaftliche Mitarbeiterin
Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), Frick
05 / 2018 - 02 / 2023 - Postdoktorat
Gruppe Consumer Behavior, ETH Zürich
08 / 2017 - 04 / 2018 - Doktorat
Gruppe Consumer Behavior, ETH Zürich
05 / 2014 - 07 / 2017 - Praktikum
International Center for Tropical Agriculture (CIAT), Managua
09 / 2012 - 03 / 2013
Aus- und Weiterbildung
Ausbildung
- Doktorat / Consumer Behavior
ETH Zürich
06 / 2014 - 08 / 2017 - Master / Umweltnaturwissenschaften
ETH Zürich
09 / 2011 - 06 / 2014 - Bachelor / Umweltnaturwissenschaften
ETH Zürich
09 / 2008 - 05 / 2013
Netzwerk
ORCID digital identifier
Projekte
- Das Potenzial von Hülsenfrüchten und Ölpflanzen für eine Transformation hin zu einem nachhaltigen Schweizer Ernährungssystem / Stellv. Projektleiter:in / laufend
- Farm to Table 2.0 - Wädenswil Edition / Stellv. Projektleiter:in / laufend
- Farmers' Happiness Index in Sri Lanka und Indien mit Kaffee- und Teekleinbauern / Projektleiter:in / laufend
- Neuentwicklung von Labelinfo.ch / Projektleiter:in / abgeschlossen
- Mountain Valorization through Interconnectedness and Green Growth / Stellv. Projektleiter:in / abgeschlossen
Publikationen
Publikationen vor Tätigkeit an der ZHAW
- Tennhardt, L.M., Lazzarini, G.A., Schader, C., Martin, K., Lambin, E.F. (2024) The role of household labour for sustainable intensification in smallholder systems: a case study in cocoa farming systems, 24, 83.
- Kuhn, M., Tennhardt, L., Lazzarini, G. A. (2023). Gender Inequality in the Cocoa Supply Chain: Evidence from Smallholder Production in Ecuador and Uganda. World Development Sustainability, 2.
- Tennhardt, L., Lazzarini, G., Weisshaidinger, R., & Schader, C. (2022). Do environmentally-friendly cocoa farms yield social and economic co-benefits?. Ecological Economics, 197, 107428.
- Hartmann, C., Lazzarini, G., Funk, A., & Siegrist, M. (2021). Measuring consumers’ knowledge of the environmental impact of foods. Appetite, 167, 105622.
- Schader, C., Heidenreich, A., Kadzere, I., Egyir, I., Muriuki, A., Bandanaa, J., … Stolze, M. (2021). How is organic farming performing agronomically and economically in sub-Saharan Africa? Global Environmental Change, 70.
- Curran, M., Lazzarini, G., Baumgart, L., Gabel, V., Blockeel, J., Epple, R., Stolze, M., Schader, C. (2020). Representative Farm-Based Sustainability Assessment of the organic Sector in Switzerland using the SMART-Farm Tool. Frontiers in Sustainable Food Systems, 4
- Schader, C., Curran, M., Heidenreich, A., Landert, J., Blockeel, J., Baumgart, L., Ssebunya, B., Moakes, S., Marton, S., Lazzarini, G., Niggli, U., Stolze, M. (2019). Accounting for uncertainty in multi-criteria sustainability assessments at the farm level: Improving the robustness of the SMART-Farm Tool. Ecological Indicators, 106, 1313-1320.
- Siegrist, M., Hartmann, C., Lazzarini, G. A. (2019). Healthy choice label does not substantially improve consumers’ ability to select healthier cereals: results of an online experiment. British Journal of Nutrition, 121, 1313-1320.
- Lazzarini, G. A., Visschers, V. H. M., & Siegrist, M. (2018). How to improve consumers' environmental sustainability judgements of foods. Journal of Cleaner Production, 198, 564-574.
- Lazzarini, G. A., Visschers, V. H. M., & Siegrist, M. (2017). Our own country is best: Factors influencing consumers’ sustainability perceptions of plant-based foods. Food Quality and Preference, 60, 165-177.
- Lazzarini, G. A., Zimmermann, J., Visschers, V. H. M., & Siegrist, M. (2016). Does environmental friendliness equal healthiness? Swiss consumers’ perception of protein products. Appetite, 105, 663-673.