Prof. Dr. Corinne Gantenbein-Demarchi

Prof. Dr. Corinne Gantenbein-Demarchi
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation
Einsiedlerstrasse 34
8820 Wädenswil
Persönliches Profil
Tätigkeit an der ZHAW
Activities and functions: Projektbegleitung Neubau RD (Food Campus)
- Head of Centre of Food and Nutrition Research
- Senior lecturer Bachelor's and Master's degree
- Senior scientist
- R&D-services
- Industry courses in the methodology of food microbiology
Lectures:
- Food microbiology (lecture)
- Methodology in food microbiology / microbiology (lecture and practical work)
- Food evaluation (lecture topic: development and examination of risk analysis; immunological and molecular biology methodology)
- Industrial case study (lecture and practical work with quality assurance and food evaluation topics)
- Food biotechnology (functional cultures)
www.lsfm.zhaw.ch
Lehrtätigkeit in der Weiterbildung
- Mikrobielle Lebensmittelsicherheit und -qualität: Wie werden sie beurteilt?
- Mikrobiologische Lebensmittelanalytik nach validierten kulturellen Methoden
- Differenzierung und Identifikation von Mikroorganismen
Arbeits- und Forschungsschwerpunkte, Spezialkenntnisse
Research topics:
- Development and application of functional cultures in food
- Development of fast methods to examine food safety and shelf life of particular food, such as drinking water, bread products
- Evaluation of the problem of ropiness of bread
- Evaluation and optimisation of shelf life of particular food, such as MAP-packaged food
- Examinations of the behaviour of pathogens in food, such as Salmonella spp. on cocoa beans and in chocolate mass (inactivation by roasting, debacterisation or conching)
- Verification of the behaviour of pathogens in particular food, such as Listeria spp. in cheese products or Bacillus cereus in bread products
- Examination and optimization of new products and technologies for the decontamination of food enterprises
Aus- und Fortbildung
1988 Ph.D. in Technical Sciences
1983 - 1986 Ph.D. Student at the Food Microbiology Laboratory, Department of Food Science, Swiss Fed. Institute of Technology, Zurich. Thesis work on „Flüchtige Stoffwechselprodukte als Frische-Indikatoren von kühlgelagertem Schlachtgeflügel“ (Examiner: Prof. W. Schmidt-Lorenz)
1977 - 1982 Study at the Swiss Federal Institute of Technology, Zurich; Department of Food Science; Diplome as Food Science Engeneer (dipl. LM.-Ing. ETH)
Beruflicher Werdegang
Since 2017 Deputy Director of Institute, Head Research and Business Services
Since 2010 Head of Center for Food and Nutrition Research
Since 2002 Head of Center of Food Microbiology
Since 1986 Lecturer at the Zurich University of Applied Sciences
School of Life Sciences and Facility Management, Inst. of Food and Beverage Innovation
1982 - 1986 Scientific assistant at the Food Microbiology Laboratory, Department of Food Science, Swiss Fed. Institute of Technology, Zurich
1977 - 1982 Industrial trainings in different enterprises of the Swiss food industry (Toni Molkerei Zürich, Jowa Volketswil)
1976 - 1977 Establishment and assistance of a artisan craftworks business
Mitglied in Netzwerken
- SGLH (Schweizerische Gesellschaft für Lebensmmittelhygiene)
- SGLWT (Schweizerische Gesellschaft für Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie)
- SNV (Schweizerische Normenvereinigung) (Vorsitz INB NK 172 "Lebensmittel)
- EKIL (Eidgenössische Kommission für internationale Lebensmittelsicherheit) (Kommissionsmitglied)
Projekte
- Dynamik Knowledge Platform / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Überarbeitung des BLV-Leitfadens zur Datierung von Lebensmittel / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Überarbeitung des Leitfadens für Lebensmittelspenden / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Frühstückscerealien aus extrudierten, fermentierten Müllereinebenprodukten / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Entwicklung antifungaler Schutzkulturen für die Kakaobohnenfermentation / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
- Aufbau der Methodik zur Identifizierung und Charakterisierung der dominanten Mikroorganismen-Flora der Kakaobohnenfermentation / Teammitglied / Projekt abgeschlossen
Publikationen
-
Müller, Denise; Stöppelmann, Felix; Kinner, Mathias; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2020.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2020(1), S. 4-11.
-
Miescher Schwenninger, Susanne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2016.
Letters in Applied Microbiology.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1111/lam.12621
-
Krapf, Tamara; Kuhn, Roger; Kauf, Peter; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Fieseler, Lars,
2016.
Water Science and Technology.
16(6), S. 1674-1682.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.2166/ws.2016.052
-
Schwendimann, Livia Maya; Kauf, Peter; Fieseler, Lars; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2015.
Journal of Microbiological Methods.
115, S. 94-99.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.mimet.2015.05.022
-
Butscher, Denis; Schlup, Tina; Roth, Christian; Müller-Fischer, Nadina; Gantenbein-Demarchi, Corinne; von Rohr, Philipp Rudolf,
2015.
Journal of Food Engineering.
159, S. 48-56.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.03.009
-
Ying, Dan Yang; Schwander, Stephanie; Weerakkody, Rangika; Sanguansri, Luz; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Augustin, Mary Ann,
2013.
Journal of Functional Foods.
5, S. 98-105.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.009
-
Ying, Dan Yang; Sanguansri, Luz; Weerakkody, Rangika; Singh, Tanoj K.; Freimüller Leischtfeld, Susette; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Augustin, Mary Ann,
2011.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
59(19), S. 10556-10563.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/jf202358m
-
Krapf, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2010.
Thermal inactivation of Salmonella spp. during conching.
LWT - Food Science and Technology.
43(4), S. 720-723.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2009.10.009
-
Ying, Dan Yang; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2013.
.
In:
Smithers, Geoffrey W.; Augustin, Mary Ann, Hrsg.,
Advances in dairy ingredients.
Iowa:
Wiley.
S. 269-290.
IFT Press series.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1002/9781118448205.ch9
-
Beretta, Claudio; Kremer-Hartmann, Katrin; Spielmann-Prada, Giovanna; Züst, Monja; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Müller, Claudia,
2021.
Wädenswil:
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-23509
-
Spielmann-Prada, Giovanna; Kremer-Hartmann, Katrin; Züst, Monja; Beretta, Claudio; Müller, Claudia; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2021.
Wädenswil:
ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-23508
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kuhn, Roger; Kauf, Peter; Schmid, Jürg; Krapf, Tamara; Fieseler, Lars,
2015.
Fäkalindikatoren im Trinkwasser nachweisen.
Alimenta.
-
Mischler, Sandra; Kinner, Mathias; Wolter, Anika; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2015.
Screening for β-D-glucan producing lactic acid bacteria isolated from environmental sources [Poster].
In:
VIth Sourdough and Cereal Fermentation Symposium, Nantes, France, 30 September - 2 October 2015.
-
Fieseler, Lars; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne; Kuhn, Roger; Kleinert, Michael,
2013.
Rope in bread : a critical challenge for the bakery industry [Poster].
In:
4th MoniQA International Conference, Budapest, Hungary, 26 February - 1 March 2013.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kuhn, Roger; Krapf, Tamara; Fieseler, Lars,
2012.
Detection of faecal indicator organisms by RT-qPCR [Poster].
In:
SGM Annual Congress 2012 - Swiss Society for Microbiology, St. Gallen, 21-22 June 2012.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Beeli, Sophia; Kleinert, Michael,
2011.
Milchsäurebakterien : altes Geheimnis neu entdeckt.
Transfer.
2011(1), S. 6.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-6548
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kirchsteiger-Meier, Evelyn,
2010.
Langjährige Zusammenarbeit zahlt sich für beide Seiten aus.
Lebensmittel-Technologie.
2010(7-8), S. 13.
-
Huber, Jeanine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Kuhn, Roger; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2010.
Ropiness in bread : is early detection possible?.
Baking+Biscuit International.
S. 116.
-
Huber, Jeanine; Freimüller-Leischtfeld, Susette; Schwander, Stephanie; Kuhn, Roger; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2010.
Verderbsbild Fadenziehen in Backwaren.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2010(2), S. 119.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kuhn, Roger; Krapf, Tamara,
2009.
Development of a rapid test method for detection of (faecal) indicator organisms in drinking water [Poster].
In:
3rd Swiss Microbial Ecology (SME) Meeting, Einsiedeln, Switzerland, 28-30 January 2009.
-
Huber, Jeanine; Kuhn, Roger; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2009.
Fadenziehende Bacillus-Stämme auf Getreide : Früherkennung möglich?.
Artisan - Das Magazin für Handwerkskunst und Slow Baking.
2009(2), S. 48.
-
Krapf, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2009.
Lebensmittel nicht tierischer Herkunft : Kapitel Kakao und Kakaogetränke
.
In:
Alter, Thomas; Kleer, Josef; Kley, Fritz, Hrsg.,
Handbuch Lebensmittelhygiene.
Hamburg:
Behr.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Krapf, Tamara,
2009.
Lebensmittel nicht tierischer Herkunft : Kapitel Süsswaren
.
In:
Alter, Thomas; Kleer, Josef; Kley, Fritz, Hrsg.,
Handbuch Lebensmittelhygiene.
Hamburg:
Behr.
-
Benz, Karl; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Penaloza-Inzurieta, Walter; Krapf, Tamara; Diep, Benjamin,
2008.
Reduktion von Salmonellen bei unterschiedlichen Röstparametern.
Lebensmittel-Technologie.
8(6), S. 10-12.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Javor Qvortrup, Jacqueline,
2008.
Vorbereitung auf den Berufsalltag.
Alimenta.
2008(4).
-
Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
"Fadenziehen" in Broten! Ist eine Zunahme der Brotkrankheit zu erwarten?.
Artisan - Das Magazin für Handwerkskunst und Slow Baking.
2007(1), S. 16-19.
-
Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
Möglichkeiten zur Verhinderung der Brotkrankheit "Fadenziehen" in Weizenbroten.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2007(2), S. 98-101.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kovalj, Tamara; Kneifel, Wolfgang,
2004.
Thermal inactivation of Salmonella spp. and other microorganisms during chocolate making [Poster].
In:
5th World Congress on Foodborne Infections and Intoxications, Berlin, Germany, 7-11 June 2004.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Bachmann, B.; Dossenbach, A.,
2004.
Lebensmittel-Technologie.
2004(9).
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Bachmann, B.; Dossenbach, A.,
2004.
Verhinderung von Bacillus cereus auf gekeimten Getreidekörnern als Zusatz von Spezialbroten.
Lebensmittel-Technologie.
37(9), S. 10-11.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Gugolz, R.; Sieber, R.; Thomet, A.,
2002.
Gute Keimkonservierung mit der Fliessbetttrocknung.
Agrarforschung.
9(8), S. 352-356.
Verfügbar unter: https://www.agrarforschungschweiz.ch/artikel/2002_08_46.pdf
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Stehli, Ch.; Benz, K.,
2002.
Sporeninaktivierung von Kakaobohnen.
Lebensmittel-Technologie.
35(7-8), S. 258-263.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Rickenbacher, D.,
2000.
Bag-in-Box : ein hygienisch einwandfreies Gebinde.
Frucht-Presse.
2000(26).
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Glinski-Häfeli, Deborah; Miescher Schwenninger, Susanne,
2015.
Breite und komplexe anti-Listeria Aktivität bei Milchsäurebakterien isoliert aus Fleisch und Fisch.
In:
Forum Rohwurst und Rohschinken II - Symposium, Stuttgart, Deutschland, 24. November 2015.
Gesellschaft Deutscher Lebensmitteltechnologen.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Haefeli, Deborah; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Broad and complex anti-Listeria activity among meat and fish isolates of lactic acid bacteria.
In:
2nd International Symposium on Fermented Meat, Valencia, Spain, 20-23 October 2014.
-
Meile, Leo; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Bärtschi, Katharina; Romanens, Edwina; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Development of a lab-scale model system for the cocoa bean fermentation.
In:
Choco Tec 2014 - der Schokoladenkongress des Jahres, Köln, Deutschland, 9.-11. Dezember 2014.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Schwendimann, Livia; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
In:
7. Symposium: Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel‐Mikrobiologie, Lemgo, Germany, 1-2 July 2014.
-
Rossignoli, Paulo Afonso; Kroslakova, Ivana; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Fenske, Linda; Freimüller Leischtfeld, Susette; Miescher Schwenninger, Susanne,
2013.
In:
2nd International Congress on Cocoa, Coffee and Tea (CoCoTea 2013), Naples, Italy, 9-11 October 2013.
-
Hinderling, Christian; Kroslakova, Ivana; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Delueg, Stephanie; Miescher Schwenninger, Susanne; Fieseler, Lars,
2012.
In:
1st Swiss International Congress on Industrial Microbiology (MICROSCON), Olten, Switzerland, 16-17 October 2012.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2011.
In:
Milchkonferenz 2011, Society of Milk Science, Bern, 12-13 September 2011.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2006.
Food Safety : Rückblick über die letzten Jahre - was hat sich verändert?.
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Lebensqualität durch Lebens(mittel)qualität - Produktinnovation bei veränderten Rahmenbedingungen, Wädenswil, 16.-17. November 2006.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2006.
Schutzmassnahmen zur Verhinderung von Fadenziehen - aktueller Forschungsstand.
In:
57. Tagung für Bäckerei-Technologie, Detmold, Deutschland, 7.-9. November 2006.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2005.
Hürden-Technologie : ein ideales Konzept für gekühlte Convenience Produkte.
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung : Gekühlte Frische - technologische Aspekte, Wädenswil, 7.-8. November 2005.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2005.
Von der Ähre zum Brot : aktueller Forschungsstand "Fadenzieher".
In:
Qualitätstagung Weizen - Swiss Granum, Bern, November 2005.
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne; Bachmann, B.; Dossenbach, A.,
2004.
In:
5th World Congress on Foodborne Infections and Intoxications, Berlin, Germany, 7-11 June 2004.