Haus Albert Frey

Künftig trägt unser Hallenkomplex – bestehend aus der Halle 180 (Gebäude MA) und den angrenzenden Hallen 189 (Gebäude MC) und 191 (Gebäude MD) – offiziell den Namen des Schweizer Architekten Albert Frey.

Albert Frey wurde am 18.10.1903 in Zürich geboren. Er studierte am damaligen Technikum Winterthur Architektur und schloss sein Studium 1924 ab. Danach arbeitete er unter anderem für Le Corbusier in Paris und wanderte 1930 in die USA aus, das Land seiner späteren Hauptwirkungsstätte Palm Springs.

Der Stil seiner Bauten wurde später als Desert Modernism bezeichnet. Albert Frey verstarb am 14.11.1998 in Palm Springs. Während seiner Schaffenszeit hat Albert Frey zahlreiche spannende Ideen zur Baukultur beigetragen. Mit seinem Pioniergeist und Tatendrang dient er unserem neuen Hallenkomplex als idealer Namenspatron.

Albert Frey on terrace of Aluminaire house, Syosset, New York, 1931
Albert Frey on terrace of Aluminaire House, Syosset, New York, 1931.
Foto: Unbekannt. © Architecture and Design Collection ADC/Art, Design & Architecture Museum/University of California, Santa Barbara.
Exterior view of completed Aluminaire house, Syosset, New York, circa 1931Exterior view of completed Aluminaire house, Syosset, New York, circa 1931.
Exterior view of completed Aluminaire House, Syosset, New York, circa 1931.
Foto: Albert Frey. © Architecture and Design Collection ADC/Art, Design & Architecture Museum/University of California, Santa Barbara.
Kocher-Samson office building and apartment- side view of building, Palm Springs, Calif., circa 1934-1935.
Kocher-Samson office building and apartment, side view of building, Palm Springs, California, circa 1934/1935.
Foto: Stephen Willard. © Architecture and Design Collection ADC/Art, Design & Architecture Museum/University of California, Santa Barbara.
Albert Frey arriving in the United States by boat, with Statue of Liberty in the background, 1930.
Group portrait of Le Corbusier, Albert Frey, Charlotte Perriand, and others, circa 1928.
Group portrait of Le Corbusier, Albert Frey, Charlotte Perriand and others, circa 1928.
Albert Frey and Culver Nichols at the Tramway Gas Station, Palm Springs, Calif., after 1965.
Albert Frey and Culver Nichols at the Tramway Gas Station, Palm Springs, California, after 1965.
Foto: Anderson Photography. © Architecture and Design Collection ADC/Art, Design & Architecture Museum/University of California, Santa Barbara.
Albert Frey with car in front of Frey House 1, after addition, Palm Springs, Calif., circa 1950.
Albert Frey with car in front of Frey House 1, after addition, Palm Springs, California, circa 1950.
Foto: Julius Shulman. © J. Paul Getty Trust. Getty Research Institute, Los Angeles (2004.R.10).
Albert Frey in Frey House 2, leaning against the rock inside the house, Palm Springs, Calif., circa 1995.
Albert Frey in Frey House 2, leaning against the rock inside the house, Palm Springs, California, circa 1995.
Foto: Don Buckner. © Architecture and Design Collection ADC/Art, Design & Architecture Museum/University of California, Santa Barbara.